Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Фарса БиХ правосуђа

Фарса БиХ правосуђа

10-10-2017 10:32:36 | | / vostok.rs |


Ако је још постојала нека недоумица, од данас се брутално јасно показало да за Србе од стране БиХ правосуђа нема правде! Насер Орић, коме је у Сарајеву суђено за ратни злочин за убиство три србска ратна заробљеника, Суд Босне и Херцеговине је ослободио кривице! Уопште је скандал био и тај, да је се Орићу судило за убиство свега три србска ратна заробљеника, притом свјесно занемаривши све остале ратне злочине Орића, међу које спадају најмонструознија убиства попут погибије судије Слободана Илића из Сребренице, којег је Орић према изказу свједока Ибрана Мустафића лично преклао. Довољно је само погледати Орићев „ратни пут“ који је иза себе оставио невиђену пустош у србским варошима и селима у Горњем Подрињу, попут Кравице, Милића, Ратковића, Факовића, Залазја, Братунца, Скелана, Сребренице, и у другим мјестима, током којег је страдало више од 3.000 србских војника и цивила.

Орић је се јавно хвалио пред страним новинарима о својим „херојствима“, и показивао им видео траке са својим злочиначким и нељудским дјелима, као да су трофеји у питању. Поред тога постоје докази у виду србских лешева, које је, између осталог, обдуцирао и патолог Зоран Станковић, и све је то документовано. Но, све то за Суд Босне и Херцеговине, није било довољно да се изрекне овом ратном злочинцу једина могућа казна, а то је пресуда за ратни злочин! Елем, у питању су биле српске жртве, и због тога је селективна „правда“ БиХ судова и Тужилаштва се показала још једном у најцрњем свјетлу, и погазила овом фарсом од суђења своју правничку част! Јасно је сада, да за Србе на нивоу БиХ правосуђа неће никада бити правде, а није је било ни досада, када су искључиво Срби били оптуживани и осуђивани од стране БиХ правосудних органа за ратне злочине. Дакле, прича о „невиним муслиманским жртвама“ се мора, како изгледа по сваку цијену, наставити, јер очито да за БиХ институције (и за оне који их покривају са Запада) само Срби морају бити једини кривци за рат и за злочине почињене у њему, а на овај начин се још једном од стране Суда Босне и Херцеговине „одбранио“ и мит о „геноциду“ у Сребреници, за које требају Срби као дежурни кривци да одговарају. Поред ослобађања Орића од стране Хашког несуда, и ова ослобађајућа пресуда је овако још једном сапрала Насера Орића од сваке одговорности и кривице за све ратне злочине које је починио, како би тиме могао да остане „ратни херој“ једног дијела популације у Дејтонској БиХ.

За Србе у Републици Србској, међутим, он ће и даље бити оно што јесте, а то је доказани ратни злочинац! Послије ове фарсе правосудних органа на нивоу БиХ, поставља се озбиљно питање даљег учешћа србских представника у таквим органима на нивоу БиХ, а потреба за референдумско изјашњавање о том питању поново актуално! Случај „Орић“ је исто тако на један бруталан начин демонстрирао и потребу за србско јединство, након чега представници из редова Савеза за промјене морају да преиспитају своје ставове, да ли ће и убудуће да подржавају политичко Сарајево слијепо и на уштрб интереса србског народа и Републике Српске, како су ево досад у више прилика чинили, и тиме довели до опасност самог опстанка Републике Српске! Ово је један тужан дан за правду, али и за све српске жртве, које су тиме још једном на најбруталнији начин убијене по други пута и по ко зна који пут понижене, само зато што су били Срби! Ово је међутим и дан за коначно отрежњење свих одговорних србских политичких чиниоца у Републици Србској, да се коначно уједине и да на тај начин дају снажан одговор на ову нељудску и посве срамотну судску пресуду!

др Дарио Видојковић,
историчар на Универзитету у Регензбургу