Антонов: Крајње непријатељски кораци САД

12-10-2017 08:19:49 | | / vostok.rs |


Непријатељски кораци америчких власти у супротности су са ранијим уверавањима да постоји жеља да се поправе односи између Вашингтона и Москве, сматра амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов.

„Америчкој страни упућен је оштар протест јер су са објеката наше дипломатске непокретности у Сан Франциску и руске трговинске мисије у Вашингтону скинуте заставе Русије. Раније су ове зграде фактички заплениле власти САД, што је у супротности са међународним правом, билатералним споразумима и америчким законодавством“, изјавио је Антонов у интервјуу за телевизију „Русија 24“.

„Сматрамо да су то крајње непријатељски кораци учињени у супротности са ранијим уверавањима званичног Вашингтона да жели да успостави билатералне односе. Овакви кораци само отежавају руско-амерички дијалог. Читава одговорност за кршење норми међудржавних односа је искључиво на званичном Вашингтону“, истакао је он.

„Захтевамо да се одмах прекине систематско одузимање наше имовине у САД, праћено увредљивим акцијама. Враћање наших застава на зграде које припадају Руској Федерацији и да се ово убудуће не дозволи“, закључио је Антонов.

„Подржавали смо и подржавамо успостављање прагматичне билатералне сарадње са САД. Чврсто смо уверени да таква сарадња између две велике силе одговара тежњама међународне заједнице. Ми смо стални чланови Савета безбедности УН и имамо посебну одговорност за међународни мир и сигурност“, додао је амбасадор.

Антонов је навео да му се чини да недавни конструктивни састанак министра спољних послова Русије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Рекса Тилерсона „поставља добру основу за прекид серије непотребних поступака Сједињених Америчких Држава и размишљање о томе шта треба урадити заједно да би се билатерални односи подигли на виши ниво“.

„Тужно је што данашње америчке акције поткопавају ову веру и овај оптимизам, али желим да верујем да ће званични Вашингтон поново размислити, извести правилне закључке из наших речи и да ће се наши односи нормализовати“, закључио је руски амбасадор.