САД послале Украјини другу партију угља

07-10-2017 12:14:40 | | / vostok.rs |


Друга партија угља намењена Украјини већ је кренула из САД, саопштио је украјински министар енергетике и рударства Игор Насалик у интервјуу агенцији „Укринформ“.

„Већ је кренуло 700.000 тона угља. Први брод је већ стигао, други је натоварен и управо је кренуо из луке. Трудимо се да направимо такав распоред да се долазак бродова у луку Јужни не преклапа, да би истовар робе био ефикасан, као и испоруке компанијама за прераду“, рекао је украјински министар.

Брод с првом партијом америчког угља од 62.000 тона стигло је у одешку луку Јужни 13. септембра. Раније је саопштено да је маса друге партије 125.000 тона.

Украјинска компанија „Центренерго“, чији контролни пакет акција припада држави, летос је потписала уговор с америчком фирмом „Xcoal Energy & Resources“ о испоручивању 700.000 тона угља до краја године Украјини.

Прва партија коштала је Кијев 113 долара за тону. У „Центренергу“ су објаснили да ће се вредност угља у будућности променити. Министар енергетике Игор Насалик је навео да је вредност руског угља у овој области 80 долара за тону.

Према проценама Москве, америчке испоруке угља Украјини неће утицати на руски извоз овог енергента суседној држави који достиже десетине милиона тона годишње.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут