Путин и саудијски краљ разговарали међудржавним односима и ситуацији на Блиском истоку

05-10-2017 08:57:05 | | фото: © Sergey Guneev / Reuters/ vostok.rs |


Краљ Саудијске Арабије Салман ибн Абдулазиз ал-Сауд налази се у тродневној државној посети Русији.

Председник РФ Владимир Путин је посету саудијског монарха назвао и значајном и симболичном:

„Ово је у историји наших међудржавних односа прва посета Русији краља Саудијске Арабије. А имамо вишедеценијске односе. СССР је 1926. године био прва држава која је признала Краљевство које је створио Ваш отац. Уверен сам да ће посета Москви Вашег Величанства дати моћан подстицај развоју наших односа“.

Још је додао: „Говорили смо у уском кругу и веома подробно. О међудржавним односима и ситуацији на Блиском Истоку. Био је то веома садржајан разговор. Усредсређен и поверљив“.

Салман ће у Москви боравити до 7. октобра.

Са руске стране, у преговорима учествују министар иностраних послова Сергеј Лавров, вице-премијер Дмитриј Рогозин, министар индустрије Денис Мантуров, министар културе Владимир Медински, министар телекомуникација Николај Никифоров, министар енергетике Александар Новак, министар одбране Сергеј Шојгу и други високи државни званичници.

У саудијској државној делегацији су и државни министри Мусаед Ал-Ајбан и Ибрахимом Ал-Асаф, и „обични“ министри - трговине и инвестиција Маџед Ал-Касаби, спољних послова - Адел Ал-Џубеир и енергетике, индустрије и рударства Халед Ал-Фалех.

Салман је, на почетку разговора са руским лидером, изјавио да територијални интегритет Ирака мора да буде очуван.

Крајем прошлог месеца у ирачком Курдистану одржан је референдум чије резултате званични Багдад не признаје као законите.

Саудијски краљ је очекивано рекао и да Иран мора да престане да се меша на Блиском Истоку.

„Наглашавамо да сигурност и стабилност Заливског региона и Блиског Истока представља хитну и неопходну потребу ради постизања стабилности и сигурности у Јемену. То би од Ирана захтевало да одустане од мешања у унутрашња питања региона, да се одрекне акција које дестабилизују ситуацију у овом региону”, рекао је Салман.

Према његовим речима, за сукобе у Сирији мора да буде пронађено решење које ће омогућити да та држава остане јединствена.

Рогозин је на крају првог дана посете открио да саудијски краљ жели да за своју армију купи руске ракетне зенитне системе С-400 у вредности преко три милијарде долара.

Лавров је нагласио да су две земље потписале важне и значајне трговинске споразуме и да су се договориле да сарађују у атомској енергетици.

Прецизирао је да је потписан споразум о сарадњи у истраживању космоса, документ који је утврдио „возни ред“ трговинско-економске и научно-техничке сарадње и још више од 10 других докумената.

Један од њених предвиђа и формирање међудржавне комисије за сарадњу у градњи железница.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут

Факти