РТ представила први панорамски видео у отвореном космосу

04-10-2017 11:26:57 | | / vostok.rs |


Извор:
Восток/РТ

РТ је објавила први панорамски (360) видео снимак човека у отвореном космосу, "стављајући" гледаоце у одело два руска космонаута који пуштају наносателите изван Међународне космичке станице (МКС).

Видео који приказује поглед на планету Земљу изван овог света је такозвана екстрахикуларна активност, први пут снимљена у панорамском видеу (360). Импресивни нови формат претходно је помогао "земљанима" да "ходају" Међународном космичком станицом, а што је такође део пројекта "Спејс 360".



Космонаути Сергеј Рјазански и Фјодор Јурчикин снимили су пејзаж који одузима дах, док су у августу направили седмоипочасовну космичку шетњу, која је укључивала задатке одржавања и лансирања пет минијатурних сателита.

Рјазански и Јурчикин се могу видети како бацају пар "Танјуша" наносателита, као и округли "ТС530-Зеркало" попут "Спутњика" (први вештачки сателит), који ће изводити мерења на ниској орбити Земље, управо изван пута МКС-а.

Подсетимо, Сергеј Рјазански је први космонаут који је недавно поменуо Србију у космосу, те упутио поздраве деци Србије.

Све време може се пратити лет МКС-а, са прелепим плавим океанима и импресивним копненим масама које се појављују.

"Танјуша" сателите су створили студенти руског града Курск, уз помоћ научника и водећег произвођача космичкиг летелица "Енергија". Истог дана је лансиран и сателит "Томск-ТПУ 120" из сибирског града Томск. Радио аматери сада могу да слушају "Томск" и "Танјушу" сателите који емитују вишејезичне поруке на фреквенцијама од 437,025 МHz и 437,05 МHz.

Инспиришићи РТ видео снимак направљен је у сарадњи са руском космичком агенцијом "Енергија". Премијерно је приказан у уторак током специјалног догађаја у позоришту Московског музеја космонаутике у част лансирања "Спутњика-1", првог вештачког сателита Земље 1957. године.

Видео је најновији додатак панорамској колекцији РТ-а, која укључује преко 130 видео снимака направљених од 2015. године.