Захарова: Референдум о независности Каталоније унутрашње питање Шпаније

29-09-2017 11:36:14 | | фото: © РИА Новости / Валерий Мельников/ vostok.rs |


Русија сматра да је референдум о независности Каталоније унутрашње питање Шпаније, изјавила је портпаролка Министарства спољних послова Русије Марија Захарова.

„Сигурни смо да би догађаји у Каталонији требало да се одвијају строго у складу са постојећим законима Шпаније“, рекла је Захарова на конференцији за новинаре.

Она је навела да Москва референдум о независности, који су каталонске власти заказале за 1. октобар, као и друге једностране иницијативе локалних посланика, тумачи у контексту одлука које је по том питању донео Уставни суд Шпаније.

„У односима са Шпанијом крећемо од безусловног приниципа поштовања суверенитета и територијалног интегритета те земље“, закључила је Захарова.

Амбасадор Шпаније у Русији Игњацио Ибањез у интервјуу за Спутњик изјавио је да нема потврде информација о „руском трагу“ подршке сајтовима који прате референдум о независности Каталоније.

Он је навео да су „у руским медијима, као и у другим државама, објављивани чланци у којима се са разумевањем односи према проблему независности и који, према нашем мишљењу, не одражавају оно шта се заиста дешава.

„Не мислим да је то карактеристично само за Русију“, додао је амбасадор.