РТ: Москва позива Вашингтон да се не срља у други амбис мера и контрамера

28-09-2017 05:39:05 | | Ту 214 ОН, фото: © Maksim Blinov / Sputnik/ vostok.rs |


Извор:
Восток,РТ

Москва је позвала Вашингтон да преиспита своју одлуку о укидању руских војних посматрачких летова на територији САД-а у склопу Споразума о отвореном небу.

"Конфронтација никада није наш избор. Зато нудимо нашим америчким партнерима да не срљамо у други амбис мера и контрамера, него да се зауставимо, пре него што ступе на снагу кораци који су најављени", саопштила је портпарол Министарства спољних послова Руске Федерације Марија Закхарова.

Према речима Захарове, Москва и Вашингтон би требало да се "ангажују у деполитизованој потрази за обострано прихватљивим решењем проблема око Споразума о отвореном небу".

"Вол стрит журнал" раније је објавио да је америчка делегација комисији Споразума намерава да оптужи Русију да је прекршила Сплоразум о отвореном небу, те је објавила ограничења за руске летове.


Споразум је мултилатерални аранжман који произлази из ере Хладног рата, који омогућава државама чланицама да изврше посматрачке летове преко територија других држава како би пратиле војно распоређивање.


Споразум је имао за циљ изградњу поверења и уклањање сумњи између Русије и НАТО-а.


Неки амерички званичници недавно су саопштили да Русија има више користи од Споразума, добивши детаљне информације о војној инфраструктури чланица НАТО-а, укључујући и САД.


"Русија ће проценити ограничења САД-а на Споразум о отвореном небу и онда ће донети одлуку о адекватним корацима", додала је Захарова, наглашавајући принцип реципроцитета у међународним односима.