Руске мегафабрике: Место где је рођена опрема за руску

28-09-2017 01:58:08 | | фото: Slava Stepanov / GELIO / Russia beyond/ vostok.rs |


Уралмашзавод представља тешку машинску индустрију. Налази се у Јекатеринбургу, једном од већих градова у Русији. Ова фабрика производи опрему за рударство и индустрије металургије, нафте и цемента.

Уралмашзавод (УЗТМ, или Уралмаш) је фабрика тешке машинске индустрије, лоцирана у Јекатеринбургу, једном од већих градова у Русији. Налази се 1792 км од Москве. Производни процес у овом концерну почео је још 1933. године.

Уралмаш је осмишљен 1928. године, као одговор на западно-европски и амерички успех на пољу тешке машинске индустрије.

Током Великог отаџбинског рата, постројења Уралмаша била су прилагођена потребама војне индустрије. У том периоду овде је произведено преко 19.000 шасија за оклопна возила, 30.000 компоненти за артиљерију и око 6.000 тенкова.

Уралмаш првобитно је био осмишљен као предузеће за пројектовање и израду јединствених постројења, напредних машина и оригиналних технологија.

Током 50-их година СССР-у су биле потребне тешке хидрауличне пресе за авионе и ракетне фабрике. Уралмаш је у потпуности освојио производњу ове комолексне опреме, која је у потпуности задовољила све потребе земље. Штавише, успели су да то постигну брже него фабрике у САД-у.

Бушилице произведене у Уралмашу одиграле су пресудну улогу у развоју техника експлоатације нафте и гаса у СССР-у. Интересантно је да је бушилица која је продрла целих 13 км дубоко у земљу на полуострву Кола (што представља Гинисов рекорд) произведена у Уралмашовој фабрици.

Опрема овог произвођача користи се за ископавање преко три-четвртине руде гвожђа у Русији, две трећине руде железа, производњу свих железничких шина, експлоатацију четири петине руских нафтних извора и једне половине површинских копова угља.

За своја достигнућа Уралмаш је добио 8 домаћих и 3 инострана признања.

Фабрика је 2000. године у Женеви добила међународну награду за високу ефикасност менаџмента и заштиту животне средине.

За становнике Урала ово није само једно од највећих руских произодних постројења. Уралмаш представља целу епоху у историји ове области.

Слава Степанов / Гелио,
Russia beyond