Песков: Војно-техничка сарадња Русије и Турске спроводи се у складу са међународним правом

27-09-2017 06:50:07 | | © Фотохост-агентство / РИА Новости/ vostok.rs |


Војно-техничка сарадња Русије и Турске спроводи се у складу са међународним правом и није усмерена против трећих земаља, нико нема права да је критикује, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

„Нико нема право да критикује Русију и Турску за војно-техничку сарадњу која се одвија у строгој сагласности са међународним правом и ни на који начин није усмерена против било које треће земље. Стога то нико нема разлога да критикује“, коментарисао је Песков критике западних земаља у вези са испорукама С-400.

„Што се тиче посете (председника Русије у Турској), онa има апсолутно прагматичне циљеве. Русија и Турска су земље које имају врло блиску сарадњу, било да се ради о трговинској и економској сарадњи, инвестиционој сарадњи, војно-техничкој сарадњи, у области културе и у реализацији мегапројеката“, додао је Песков.

Он је нагласио да Русија и Турска активно сарађују у обезбеђивању регионалне безбедности, укључујући и Сирију. „У свим овим питањима биће усаглашени ставови“, рекао је Песков.

Председник Русије Владимир Путин и лидер Турске Реџеп Тајип Ердоган одржаће радни састанак у Анкари 28. септембра.

Москва и Анкара постигле су договор о испоруци руских система С-400 Турској и потписале споразум, саопштила је раније Савезна служба за војно-техничку сарадњу Русије. Ердоган је рекао да је Анкара извршила прву уплату за системе С-400.