РТ: Москва поштује жељу Курда да имају националну државу, али само путем дијалога

27-09-2017 08:34:50 | | фото: © Ahmad Al-Rubaye / AFP/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Москва поштује жељу Курда да имају националну државу, али сматра да би то питање требало решити дијалогом, а не једностраним проглашењем независности, саопштило је Министарство спољних послова Руске Федерације након што су ирачки Курди гласали за сецесију.

Министарство је признало да је, према прелиминарним резултатима референдума, више од 90 одсто ирачких Курда гласало за независност. Такође је наглашено да референдум има потенцијал за даљу дестабилизују већ нестабилне регије.

"Руска страна верује да је од изузетне важности да се избегне све чиме се ризикује додатна дестабилизација Блиског истока, који је већ преоптерећен конфликтним ситуацијама", наводи се у саопштењу министарства.

Москва је саопштила да наставља да подржава суверенитет и територијални интегритет Ирака и других земаља Блиског истока, додајући да сукоб око статуса ирачког Курдистана "може и треба да се реши конструктивним и поштеним дијалогом у циљу проналаска међусобног облика коегзистенције у целој ирачкој држави".

Раније у понедељак, Ирачки Курдистан одржао је контроверзни референдум о томе да ли аутономни регион треба да постане независан. Референдум су осудили Ирак, Турска и Иран, земље које имају значајне курдске мањине које живе близу Ирачког Курдистана. Посебно је Турска водила деценији рат са герилским снагама Радничке партије Курдистана, која жели да се отцепи од Анкаре.

Док је гласање било у току у Ирачком Курдистану, Ирак и Турска су организовали масовну заједничку војну вежбу као очигледну демонстрацију силе према Курдима.