РТ: САД неће напасти Северну Кореју јер знају да Пјонгјанг има нуклеарно оружје - Лавров

24-09-2017 01:03:55 | | фото: © Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

САД неће напасти Северну Кореју јер они, не само да сумњају да Пјонгјанг поседује нуклеарно оружје, него, они то сигурно знају, саопштио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

"Американци неће напасти Северну Кореју, јер не само да сумњају, већ знају сигурно да Пјонгјанг има нуклеарно оружје", рекао је Сергеј Лавров у интервјуу за НТВ канал.


"Што се тиче овог питања, председник Владимир Путин је више пута рекао да је немогуће замислити да САД или неко други има 100 одсто информација о свим нуклеарним објектима", додао је Лавров.


"Ја не браним Северну Кореју, само кажем да се практично сви слажу са таквим анализама", рекао је министар, додајући да ако САД још нису разматрале ову процену, онда "ситуација би могла да измакне контроли, тако да ће хиљаде, десетине хиљада или чак стотине хиљада невиних људи трпети у Јужној Кореји, као и на северу, свакако у Јапану, у близини Русије и Кине ", нагласио је Лавров.


Лавров је рекао да се већина људи с којима је разговарао на маргинама седнице Генералне скупштине УН-а, која је у току у Њујорку, слажу са овом логиком.


"САД су извршили нападе на Ирак искључиво зато што су били 100 посто сигурни да није било оружја за масовно уништење", рекао је Лавров, додавши да је тамо радила комисија УН-а, посећујући све локације које су њима биле интересантне на "прилично наметљив начин".


Када је комисија у Ираку саопштила да Багдад није испунио све захтеве, "они који су одлучили да нападну Ирак сасвим добро су знали да је закључак био лаж", рекао је Лавров.