Русија није добила предлоге од било које државе о иницијативи за распоређивање мировних снага УН у Донбасу

24-09-2017 12:21:43 | | фото: RIA Novosti / Evgeny Biyatov/ vostok.rs |


Русија није добила никакве конкретне предлоге од било које државе о њеној иницијативи за распоређивање мировних снага УН у Донбасу, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.

„Дали смо предлог (за мировњаке УН у Донбасу) и потврдили га са свих страна. Нисмо ни од кога добили ниједан конкретан предлог на папиру према тексту наше иницијативе. Ако не желе да разговарају о томе, шта можемо да урадимо? Зар ћемо их присиљавати?“, рекао је Лавров.

Председник Русије Владимир Путин раније је изјавио да подржава идеју о слању мировних снага УН у Украјину, али да оне могу да имају само функцију обезбеђења припадника ОЕБС-а и да мировњаци треба да се налазе само на линији разграничења и ни на једној другој територији. Истовремено, како је напоменуо портпарол руског председника Дмитриј Песков, став Русије о размештању мировних снага у Украјини је флексибилан.

Кијев сматра да мисија УН треба да има шири мандат и да буде размештена на читавој територији Донбаса, до границе са Русијом. Генерални секретар УН Антонио Гутереш је, коментаришући идеју о увођењу мировних снага у Донбасу ради заштите мисије ОЕБС-а, у интервјуу за Спутњик рекао да би, уколико се постигне споразум о овом питању, организација била спремна да учини све како би се решила украјинска криза.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут