Лавров: ’Плави шлемови‘ могу да примене силу само за самоодбрану

21-09-2017 08:43:22 | | фото: Дарья Антонова © ИА REGNUM/ vostok.rs |


Припадници мировних снага могу да примене силу само у самоодбрани, док „мандат са применом силе“, који се предвиђа у неколико случајева, треба да зависи од конкретне ситуације, изјавио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

„Врло смо опрезни у погледу јачања мандата мировних мисија. ’Плави шлемови‘ могу да примене силу само за самоодбрану и одбрану мандата. Постојеће искуство давања додатних овлашћења припадницима мировних снага, на пример у Демократској Републици Конго или Малију, још увек нас није убедило да су повећане жртве које приносе мировне снаге у принудним операцијама оправдале резултате постигнуте на терену“, рекао је Лавров на састанку Савета безбедности УН.

„Мандати са применом силе, уколико и задрже такву опцију, треба пажљиво да се подесе за конкретну ситуацију“, истакао је руски министар.

Министар спољних послова изјавио је да „није добро избегавање“ имплементације Минских споразума који су одобрени резолуцијом Савета безбедности УН.

„Постоје перспективе сарадње између УН и ОЕБС-а. Овакву могућност предлаже руска иницијатива за успостављање мисије УН за заштиту специјалне посматрачке мисије ОЕБС-а на југоистоку Украјине у циљу подршке строгој и свеобухватној имплементацији Минских споразума о решавању украјинске кризе“, рекао је Лавров говорећи на министарском састанку Савета безбедности УН о мировним операцијама.

Према његовим речима, „како је познато, ови споразуми једногласно су усвојени Резолуцијом 2202 Савета безбедности УН и није добро избегавање њиховог спровођења“.

Лавров је у свом говору подсетио на прво начело делатности „плавих шлемова“.

„У потпуности је актуелан први и основни принцип мировних операција УН: ’плави шлемови‘ могу да буду распоређени само уз сагласност сукобљених страна“, нагласио је Лавров.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут