РТ: Пентагон био обавештен о руској операцији код Деир ез Зора - Москва

17-09-2017 06:36:54 | | фото: © Ruptly/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Министарство одбране Русије одбацило је тврдње Пентагона да су руске ваздушне снаге бомбардовале сиријске "Демократске снаге" које подржавају САД код Деира ез Зора. Руска војска је саопштила да су њихови амерички партнери унапред обавештени о подручју операције.

"Да би се избегле непотребне ескалације, команда руских снага у Сирији открила је подручје војне операције у Деир ез Зору америчким партнерима преко постојећег комуникационог канала", наводи се у саопштењу у Министарство одбране Руске Федерације.


"У оквиру ове операције, терористи, оклопна возила и њихови објекти на западним и источним обалама Еуфрата су уништени", додаје се у саопштењу.

Истовремено, руска ваздухопловство чини прецизне ударе само уз претходно извиђање циљева и потврда кроз неколико канала", саопштио је портпарол Министарства одбране Руске Федерације генерал-мајор Игор Конашенков.

"У протеклих неколико дана, на источној обали Еуфрата, руске извиђаке снаге нису идентификовале ниједну борбу терориста са оружаним снагама било које треће стране. Дакле, само представници међународне коалиције могу одговорити на питање како је "опозиција" или "саветници међународне коалиције" успели да стигну до подручја под контролом терориста у источном делу Деир ез Зора без борбе"
, саопштио је Конашенков.

Пентагон је саопштио у суботу да су руске снаге извршиле ударе на циљеве источно од реке Еуфрат у Сирији у близини Деир ез Зора, односно по "сиријским демократским снагама", као и да је том приликом погунуло неколико бораца.


"Мултинационалне коалиционе трупе које супомагале
сиријске демократске снагебиле су присутне, али није било повређених или штете као последице руских удара", наводи се у саопштењу.

Трка између сиријских снага и такозваних "сиријских демократских снага" које подржавају САД за контролу подручја богатих нафтом у провинцији Деир ез Зор је интензивирана након деблокаде града од стране сиријске војске прошле недеље.

Прошлог уторка, сиријске снаге су уз подршку руског ратног ваздухопловства, коначно разбиле опсаду града Деир ез Зор са запада, након удара руских крстарећих ракета по терористичким позицијама.

Читајте више на
Руски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут