Путин и Макрон разговарали о ситуацији у Украјини и Сирији

16-09-2017 11:11:16 | | фото: AFP/ vostok.rs |


Руски председник Владимир Путин и његов француски колега Емануел Макрон су разговарали о ситуацији у Сирији, укључујући стварање зона деескалације и проналажење политичког решења у тој земљи.

„Обе стране су нагласиле потребу за даљим промовисањем политичког решавања сиријске кризе. Изражена је спремност за повећање руско-француске координације, укључујући и у оквиру Женевског процеса под покровитељством Уједи‘њених нација“, наводи се у саопштењу.

Кремљ је навео да је током детаљне размене мишљења о Сирији Путин свом француском колеги говорио „о недавним успесима који су сиријске оружане снаге, уз подршку руске авијације, постигле у борби против терористичких група у тој земљи“.

„Истакнут је значај консолидовања напора светске заједнице како би тероризам у Сирији коначно био елиминисан. Дотакнути су и неки аспекти рада у Астани на покретању и обезбеђивању зона деескалације“, истакла је служба за медије.

Са своје стране, Макрон је промовисао француски предлог за успостављање контакт-групе за Сирију, уз учешће сталних чланова Савета безбедности УН и других држава које би могле да утичу на нормализацију ситуације у Сирији, саопштио је Кремљ.

Разговарајући о ситуацији у Украјини шефови двеју земаља нагласили су значај строгог поштовања такозваног „школског примирја“.

„Истакнут је значај потпуног и безрезервног поштовања постигнутих договора, са обе сукобљене стране, укључујући тзв. ’школско примирје‘ које је договорено у контакт-групи, а који су подржали лидери држава ’нормандијског формата“, наводи се у саопштењу.

На крају телефонског разговора председници Русије и Француске су се сложили да интензивирају контакте на међународном и билатералном плану на вишем и другим нивоима.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут