Москва спремна за дијалог са САД у оквиру ОЕБС-а

09-09-2017 11:22:50 | | / vostok.rs |


Москва је спремна за дијалог са Сједињеним Америчким Државама у оквиру ОЕБС-а, али је успостављање комуникације с Вашингтоном проблематично, саопштило је Министарство спољних послова Русије.

Генерални секретар ОЕБС-а Томас Греминер саопштио је раније да је ова организација спремна да буде платформа за решавање проблема између САД и Русије, које треба активније да искористе могућности свих међународних организација за преговоре.

„Спремни смо за комуникацију уз узајамно поштовање, усмерену на постизање резултата са свим чланицама ОЕБС-а, укључујући САД. Али ово не може да прође без заинтересованости друге стране. Нажалост, ако имамо у виду познате догађаје у Украјини, америчка страна унутар ОЕБС-а примењује политику отвореног притиска, наметања агресивне реторике која повремено излази из оквира правила дипломатског понашања“, наведено је у саопштењу.

Комуникација у таквом стилу је, како је истакло Министарство, проблематична не само у смислу успостављања равноправног билатералног дијалога, него и у смислу решавања задатака самог ОЕБС-а.

„Сматрамо да ће Гремингер у реализовању ове иницијативе морати да има у виду те околности“, навело је Министарство.

У саопштењу је наглашено да је „могуће само поздравити намеру новог генералног секретара ОЕБС-а да у тој организацији обнови атмосферу поверења које је последњих година озбиљно нарушено“.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут