Захарова: Mилитаризација Корејског полуострва екстремно опасна

09-09-2017 10:52:34 | | фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Русија се противи распоређивању америчког система противваздушне одбране у Јужној Кореји јер ће она само погоршати ситуацију на Корејском полуострву, саопштила је званична представница МИП-a Русије Марија Захарова.

„Зато што то крши стратешку стабилност у региону, јер то неће донети региону дуго очекивани мир и перспективу политичко-дипломатског решавања постојећих проблема, већ ће их само заоштрити“, рекла је Захарова на брифингу, коментаришући зашто се Русија противи распоређивању система америчког ПРО у Јужној Кореји.


Према њеним речима, овај став Русије је веома познат САД.


„Више пута смо га објaснили, наводили одговарајуће податке и позивали да то не раде“, рекла је она.


Сматрамо да је милитаризација региона с обе стране, под изговором да тако осигуравају сопствену безбедност, екстремно опасна, поручила је Захарова, додајући да исход трке са наоружавањем, обостраних претњи, војних вежби и ракетних и нуклеарних тестова може да буде само потпуни оружани регионални сукоб.


Захарова је саопштила да нема алтернативе руско-кинеском предлогу за решавање ситуације на Корејском полуострву.


„Ми активнo радимо са свим странама на различитим нивоима са циљем трагања за мирним решењем комплекса проблема на Корејском полуострву. Убеђени смо да је политика максималног притиска на Северну Кореју, укључујући санкције, исцрпљена“, нагласила је политичарка.


Према речима Захарове, „очигледно је да ће резултат бити или војна катастрофа у Северноисточној Азији или хуманитарна катастрофа у Северној Кореји“.