РТ: Русија ће тужити САД због конфисковане дипломатске имовине

05-09-2017 10:29:33 | | / vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је свом америчком колеги Рексу Тилерсону да је Москва започела судски поступак због "конфискације" дипломатске имовине Москве у САД-у по налогу садашње администрације Беле Куће.

Министарство споаних послова Руске Федерације је саопштило да су Лавров и Тилерсон разговарали данас телефоном.

"Када говоримо о међународним односима, Лавров је истакао да је одузимање руске дипломатске имовине на тлу САД било флагрантно кршење међународних норми", наведено је у саопштењу Министарства.

"Министар је скренуо пажњу државном секретару на речи Владимира Путина на самиту БРИКС-а у Ксиамену у Кини о намери Русије да употреби законска средства за борбу против илегалних поступака Вашингтона".

31. августа, Русија је добила 72 сата да ослободи од људи и ствари конзулат у Сан Франциску, као и дипломатска здања у Вашингтону и Њујорку. Русија је саопштила да су зграде накнадно претресане, кршењем Бечке конвенције о дипломатским односима и да је објектима био забрањен приступ, упркос њиховом статусу "неприкосновених" дипломатских својстава.

"Америчка одлука да се Русији забрани коришћење њене имовине је очигледно кршење имовинских права Русије", рекао је Путин на самиту БРИКС-а у Кини.

"Да видимо колико добро пуно хваљени амерички правни систем функционише у пракси", додао је Путин.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут