Рјабков: Неизбежно ће се појавити наша реакција на ширење ракетног система САД

04-09-2017 01:52:36 | | фото: ТАСС, Сергей Фадеичев/ vostok.rs |


Власти Северне Кореје морају да зауставе провокативне акције које дестабилизују ситуацију, изјавио је заменик министра спољних послова Русије Сергеј Рјабков.

„Пјонгјанг мора да заустави провокативне акције које дестабилизују ситуацију. Али не могу да не приметим да је једини начин за решавање ове дуготрајне кризе политичко-дипломатски“, рекао је Рјабков новинарима.

У тренутној ситуацији са Северном Корејом, сваки корак може довести до политичке и војне експлозије, додао је Рјабков.

„Не сме да постоји место за ескалацију. Они који су јачи и паметнији треба да покажу уздржаност. Јасно је да у садашњој ситуацији било какав непромишљени корак може да доведе до експлозије. До политичке и војне, а не нуклеарне експлозије која је изведена и која одражава растућу тенденцију за компликовање ситуације у североисточној Азији“, истакао је Рјабков.

„Ми нисмо равнодушни према томе. Све је то у близини наших граница“, додао је он.

Рјабков је навео да је једини пут за напредовање директан дијалог у ситуацији са Северном Корејом.

„Завршни документ самита у Сјамену укључује формулацију са озбиљном, оштром осудом ракетне пробе. Али исти део декларације утврђује да је једини пут напред директан дијалог свих заинтересованих страна“, рекао је Рјабков новинарима.

Ширење ракетног система ТХААД у близини граница са Русијом може покренути питање војног реаговања Москве на ове акције, рекао је Рјабков.

„Ако се све ово буде дешавало тако алармантним темпом, у неком тренутку неизбежно ће се појавити питање о нашој реакцији у војном смислу, стварању некакве противтеже. Не желим ништа да нагађам. Али ове ствари се не смеју посматрати ван контекста“, рекао је Рјабков новинарима, коментаришући распоређивање ТХААД-а у Јужној Кореји.

„Нисмо крили нити скривамо негативан став према овим плановима. Они се нису тек сада појавили. Сада добијају неко убрзање. Системи ваздушног пресретања ракета на силазном делу путање лако се уграђују у системе противракетне одбране већег домета, односно веће снаге. И све ово постаје елемент интегрисаног система америчке противракетне одбране“, објаснио је он.