Слуцки: Претрес трговинског представништва Русије представља отворено непријатељско дејство САД

03-09-2017 10:12:04 | | фото: © РИА Новости / Владимир Федоренко/ vostok.rs |


Претрес у Трговинском представништву Русије у Вашингтону представљају отворено непријатељска дејства која нарушавају норме међународног права, изјавио је шеф Комитета Државне думе за међународне послове Леонид Слуцки.

„Како је већ навео наш спољнополитички ресор, Русија задржава право на одговор. На овај начин, очигледно, САД провоцирају даљу ескалацију нашег дипломатског сукоба“, рекао је Слуцки.

Политичар је нагласио да је претрес здања Трговинског представништва Русије у Вашингтону без преседана и да представља најгрубље нарушавање норми Бечке конвенције о дипломатским односима из 1961. године.




У члану 45 овог документа директно се наводи да чак и у случају прекида дипломатских односа двеју земаља, чак и у случају оружаног сукоба, држава домаћин мора да поштује и штити просторије иностраног представништва, његову имовину и архиве, подсетио је Слуцки.

„Америчке власти, које су за неколико минута укинуле дипломатски имунитет Трговинском представништву Русије, једнострано тумаче норме Конвенције како би оправдале сопствено произвољно понашање“, изјавио је Слуцки.

„Желим такође да нагласим да је практично игнорисана протестна нота Министарства иностраних послова Русије, а руска имовина у иностранству је практично прешла под америчку контролу“, додао је он.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут