Ушаков: Корејска проблематика биће међу главним темама на самиту БРИКС-а

02-09-2017 10:51:10 | | Фото: Дмитрий Азаров / Коммерсантъ/ vostok.rs |


Корејска проблематика биће међу главним темама на самиту БРИКС-а, а током разговора и Русије и друге земље могле би да добију нове идеје, рекао је помоћник председника Русије Јуриј Ушаков.

Самит БРИКС (Бразил, Русија, Индија, Кина и Јужноафричка Република) биће одржан 4. и 5. септембра у кинеском граду Сјамену.

Према речима Ушакова, Русија и Кина ће се придржавати раније усаглашених заједничких корака у вези са решавањем ситуације на Корејском полуострву.

„Имамо веома блиске ставове у вези са решавањем проблема на Корејском полуострву и чак имамо заједнички план могућих дејстава за решавање проблема. Мислим да ће се наши партнери придржавати тих усаглашених корака о којима смо много пута разговарали и који су унети у документ“, рекао је Ушаков.

Он је додао да ти кораци подразумевају не само притисак санкцијама на руководство Северне Кореје и испуњавање свих одлука које је усвојио Савет безбедности Уједињених нација, него и конкретне политичко-дипломатске потезе ради постизања баланса.

План Русије и Кине усмерен је, према речима Ушакова, превасходно на интензивирање дипломатских напора да проблем буде решен.

Говорећи о санкцијама против Северне Кореје, Ушаков је истакао да Русија сматра оправданим само оне мере које је одобрио Савет безбедности Уједињених нација.

На маргинама самита БРИКС-а председник Русије Владимир Путин ће се састати са лидерима Кине, Индије, Египта, Јужноафричке Републике, Мексика и Тајланда. Према речима Ушакова, Русија и Кина ће традиционално одржати састанке у ужем и ширем саставу.

Путин ће се на маргинама Источног економског форума 6. септембра разговарати са председником Јужне Кореје Мун Џае Ином, а већ следећег дана сусрешће се и са премијером Јапана Шинзом Абеом и председником Монголије Халтмагијном Батулгом, рекао је Ушаков.

„Очекује се да ће Владимир Путин и Мун Џае Ин разговарати о могућностима ширења узајамно корисне сарадње у политичкој, трговинско-економској и културно-хуманитарној области. Биће размењена и мишљења о најважнијим проблемима, а пре свега о ситуацији на Корејском полуострву“, навео је помоћник руског председника.