Русија ће размотрити сва питања везана за помирење и обезбеђивање мирног живота у зонама деескалације у Сирији

31-08-2017 03:14:53 | | / vostok.rs |


Сва питања везана за помирење и обезбеђивање мирног живота у зонама деескалације у Сирији и она која настају на иницијативу одбора за национално помирење у овим зонама размотриће руска страна у најскоријем року, изјавио је командант трупа Оружаних снага Русије у Сирији генерал-пуковник Сергеј Суровикин на првом заједничком заседању одбора.

„Ако се буду појављивала питања која треба одмах размотрити, ми смо спремни да размотримо било које питање које одреди одбор за национално помирење било које зоне у најкраћем року и на најефикаснији начин“, истакао је Суровикин.

На коначној заједничкој видео-конференцији учествовали су представници националних одбора за помирење који раде у зонама деескалације „Хомс“, „Источна Гута“ и на југозападу земље у провинцијама Дера, Кунеитра и Сувејда. Састанак је емитован из Дере, Дамаска, Хомса и Латакије.

У састав одбора за обезбеђивање мирног живота у Сирији и решавање војне кризе у земљи ушли су представници локалних органа самоуправе провинција, опозиције и руског Центра за помирење зараћених страна у Сирији.

Раније је објављено да су владе провинције Дера, Дамаск и Хомс први пут током рата у Сирији одржале телефонску конференцију са представницима оружане опозиције који се налазе у зонама деескалације и са њима разговарали о наставном програму у школама који је прекинут због рата и о хуманитарној ситуацији. Овакве видео-конференције, према изјавама учесника дијалога, постале су нова фаза у обнови мирног живота у зонама деескалације и у политичком решавању војне кризе у Сирији.

Иницијатор састанка је у свим случајевима била руска војска, која је раније у зонама деескалације поставила контролне пунктове и посматрачке положаје, чиме је обезбедила поштовање прекида ватре.

До данас су у Сирији створене три зоне деескалације: северно од града Хомса, у предграђу Дамаска — на подручју Источне Гуте, као и на граници Сирије и Јордана — у провинцији Дера. Осим тога, у току је рад на покретању још једне зоне деескалације у провинцији Идлиб.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут