Није лако бити Нушић

27-08-2017 06:40:20 | | Милан Милосављевић (Фото С. Јовичић) / Политика/ vostok.rs |

Док у Ивањици траје фестивал хумора, глумац Милан Милосављевић председникује општином у улози Нушића


Траје овог викенда осма „Нушићијада” у Ивањици, свечаност у знаку хумора, културе, забаве, варошког духа. Ређају се фестивалски програми на отвореном, врца шала и досетка на сваком кораку. Око главне улице, на платоима и у парковима, свуда се од јутра до касних сати нешто занимљиво дешава. Играју се Нушићеве комедије, ту је изложба њему у част, па филм о пола века „Нушићијаде”, сатирања о сатири, параде у староварошким одорама, Кесићева „24 минута”, шаљива утакмица „Више од игре”, трибине о култури, концерти домаћих и страних извођача, кафанска боемштина...

Tу је и ивањички Нушић, глумац Милан Милосављевић, у фраку с цилиндром и штапом, који током „Нушићијаде” оживљава славног комедиографа. И није бркати Милан само Нушић: овде је током три фестивалска дана уједно и председник општине. Добија он од првог човека Ивањице кључеве града чим почне „Нушићијада”, враћа их кад се она заврши. Све до следећег фестивала, већ осам година тако.

„Можемо ли да се фотографишемо са Вама?”, питање је које се чује увек где ивањички председник Нушић закорачи. „Ма како да не би могло”, сваком одговара Милосављевић са широким осмехом и застаје, увек народу фестивалском на услузи. То фотографисање једна му је од тежих нушићевских обавеза: током три дана фестивала, како нам се поверио, има око 3.000 оваквих позирања.

– Ни на „Нушићијади” није лако Нушић бити. Овде сам, истина, сјајно прихваћен и с увек духовитим Ивањичанима сам се сродио, њихов сам најбољи (привремени) председник, али захтевно је бити народу глава чак и током веселог фестивала. Увек је потребно с народом нашалити се, сваког саслушати и духовито одговорити, а пронаћи праву меру у свему. Чак и у изјавама на рачун актуелне власти – каже за „Политику” једини Нушић обновљене „Нушићијаде”. Милан је, иначе, глумац београдског Позоришта на Теразијама, с 35 година дугим глумачким стажом. С њим смо на фестивалу у Ивањици разговарали у култној кафани која се најпре звала „Код банкрота”, па „Сумњиво лице”, а сада „Три кестена”.

Овај фестивал, иначе, живео је у два дела: основан је 1967. године и трајао до 1972, а онда прекинут. Управо сада се обележава, низом садржаја и издавањем монографије „Више од смеха”, пола века од тог почетка. Још од првог фестивала уведена је пракса да један глумац овде оживљава Нушића. Тада су се у тој улози смењивали глумци Љуба Дидић и Ђорђе Вуковић. „Нушићијада” је обновљена 2010. године и Милан је у њој увек у улози Нушића. – Двојица мојих претходника били су глумци Позоришта на Теразијама, ми бркати и носати негујемо Нушића и физички и ментално. А прија ми ова улога, чини ми истинско задовољство. Овде је публика на улици, све је сцена, умеће се лако препознаје – вели Милосављевић.

Како изгледа кад глумац, макар на три дана, постане председник општине?

– За ових осам година тројица председника општине Ивањица су ми предавала кључеве града и ниједан се није бунио. Имао сам током својих мандата необичних задужења: пошто ово није вашарски фестивал, на главној улици нема места ражњевима, роштиљима и разним тезгама, па је под удар потпао и један стари продавац печеног кукуруза који је деценијама на овом месту. Наредио сам као председник да га врате, јер коме његов печењак може да наруши варошки дух. Речју, ивањички народ ми је привржен, сви ме моле на крају фестивала да не враћам кључеве града – каже ивањички Нушић.

А живот и лик обновљеној „Нушићијади” удахнули су ентузијасти из овдашњег удружења грађана „Кудес”. Вера Јовановић, председник скупштине тог удружења, координатор је фестивала, током целе године активна на осмишљавању, промоцији и организацији.

– Ивањица је током „Нушићијаде” претворена у сцену, ово је градска свечаност, јединствени градски фестивал који походи више од 50.000 посетилаца. Овде се култура из затворених изводи на отворене просторе и приближава народу. Министарство културе у својим видовима подршке не препознаје такву врсту фестивала. „Нушићијада” ипак опстаје, а причу ширимо ка свету преко мреже европских фестивала, чији смо члан – рекла нам је Вера.

И траје тако ивањичка фешта, где је цела варош три дана и ноћи уједно и сцена и публика. Као што је, како старији Ивањичани радо помињу, глумачка легенда Павле Вуисић, кад је овде снимао серију „Више од игре”, сликовито описао: „Кад би Ивањицу под некакав кров ставили, био би то највећи циркус на свету.”

Бранко Пејовић
,
Политика