Могуће коришћење злата у хемотерапији

26-08-2017 01:03:11 | | фото: Getty Images/ vostok.rs |


Научници верују да ће у будућности у тело људи моћи да се убацује мини-уређај с катализаторским карактеристикама какве има злато, па да ће тако хемотерапија моћи да се активира директно у тумору.

Малени комади злата могу да се користе у борби против рака, показала су скорија истраживања.

Научници са Универзитета у Единбургу завршили су студију која показује да тај метал повећава ефект лекова који се користе у борби против канцерогених ћелија.

Метода још није тестирана на људима, али се из научног тима чују наде да ће ускоро почети да помажу пацијентима који пролазе хемотерапију.

Злато је хемијски елемент који има способност катализирања. Научници су открили да злато у таквим случајевима може да буде катализатор без икаквих пропратних оштећења.

„Открили смо нове карактеристике злата које сугеришу да тај метал може да се користи како би отпуштао лекове у туморима поприлично сигурно. Пред нама је још много посла пре него што методу будемо могли да представимо пацијентима, али је ова студија свеједно велики корак напред. Верујемо да ће у будућности мини-уређај с истим карактеристикама моћи да се умеће у тела и да ће тако моћи директно у туморима да активира хемотерапију и да омогући боље очување здравих органа“, рекао је др Асијер Унсити Броцета са Универзитета у Единбургу.

Метода је досад испробана на зебрастим рибама и показала се успешном. У следећем кораку потребно је утврдити да ли је метода сигурна и за људе и који су њени краткорочни, а који дугорочни ефекти, пише „Дејли мејл“.