Повлачење запослених у амбасади у Скопљу - драстична мера за драстичне ситуације

21-08-2017 11:44:38 | | фото: srb.news-front.info/ vostok.rs |


Особље амбасаде Србије хитно позвано на консултације у Београд, гласили су наслови у медијима који су изазвали забринутост као и низ питања. Шта се то дешава у бившој Југословенској Републици Македонији?

Македонска телевизија Телма синоћ је јавила да су сви прозори на амбасади замрачени, а да се испред зграде не дешава ништа необично и да нема појачаног полицијског присуства.

Коментар и анализу дешавања у Македонији за News Front дао је стручњак за безбедност Илија Животић.

Наш обавештајни апарат у Македонији је доста развијен и снабдевање информацијама је благовремено. Ова мера је вероватно морала бити спроведена да би се заштитили животи запослених.

Напомињем да су у снагама безбедности Македоније запослени многи бивши Албански терористи који су се борили против регуларних снага Македоније. Велики број њих се борио против наше војске и полиције и на КИМ, тако да им је мржња према свему србском присутна. У таквој ситуацији, ви тамо једноставно немате на кога да се ослоните у потпуности када имате проверене информације о могућем угрожавању дипломатске мисије и особља.

Поздрављам ову одлуку МИП а Србије јер је сачувала животе наших дипломата а и ставила до знања Албанцима у Македонији да помно пратимо ситуацију и да нећемо дозволити изненађење. Исламистички терористи су својим деловањем показали да за њих животи обичних људи не представљају никакву вредност. Самим тиме ни дипломатски статус за њих није битан. Сетимо се напада на Америчку мисију у Бенгазију или раније у Ирану када су терористи искористили демонстрације за напад на дипломате.

Дипломате нису безбедни као некада, а деловања обавештајаца на терену у иностранству могу бити погрешно протумачена.

Можда је право време за поновно покретање Службе извештавања и докуменовања МСП-а Србије. То је била служба за прикупљање података у иностранству и њихову обраду. Другачије добијене инфо тумаче дипломате а другачије класични безбедности. Они су обучавали дипломате шта треба да гледају, слушају, које су то појаве у некој земљи

Најважније је избећи могуће жртве, а лако ће се дипломате вратити у Скопље када прође опасност, закључује Животић.

Очекујемо у току дана саоштење из Министарства спољних послова Србије.

Приредила Лола Ђорђевић,
Newsfront