У Бугарској 5. децембра концерт музичких колектива "Мистерија бугарских гласова" и "Гласови Грузије"

02-12-2014 01:51:36 | | / mojenovosti.com |

Два феноменална ансамблa којима су стојећи аплаудирали у многим земљама света представиће се ових дана софијској публици са уникатним богатим програмом популарних бугарских и грузијских народних песама.

Женски народни хор који наступа под именом Мистерија бугарских гласова, којим диригује Дора Христова досада је приредио више од 1.250 концерата у најпрестижнијим дворанама у Европи, Азији, Америци и Африци.

Подсећамо да је 1990.г. за свој други музички албум хор Мистерија бугарских гласова добио нагрaду Grammy, а два пута је награђиван Кристалном лиром Савеза музичких друштава Бугарске.

С друге стране, фолклорни ансамбл Гласови Грузије (Georgian Voices) медији су давно прпогласили за једног од најбољих на свету.

Савки од учесника овог бриљантног музичког колектива до савршенства је овладао уметношћу импровизације која се развијала у свим крајевима Грузије достижући тако највиши степен развоја у полифонијским песмама земље.

Репертоар хора је разнообразан и понекад превазилази границе народних песама, али ипак у његовој основи лежи управо грузијски фолклор.

Ансамбл Гласови Грузије основан је 1986. г. и одтада је успешно гостовао у више од 30 земаља света.

Грузијски гласови се одликују духовношћу што слушаоце доводи до усхићења.Специфично звучање тих песама сматра се недостижним на свету.

На репрезентативнм концерту који је на програму 5. децембра у сали 1. НДК у Софији публика ће имати прилику да ужива не само у декоративној народној ношњи два ансамбла, него лепотом и савршеним стилом њихових гласова као и брижљио одабраним репертоаром који плени естетском узвишеношћу доживљаја и уникалним палетама песама које допиру из врхунских музичких колектива Мистерија бугарских гласова и Гласова Грузије, најављују бугарски медији.

Б.Ракочевић