Сирија позвала на расформирање коалиције САД јер је умешана у ратне злочине

17-08-2017 09:41:13 | | фото: AFP/ vostok.rs |


Сирија је у обраћању генералном секретару и Савету безбедности Уједињених нација позвала државе-чланице међународне коалиције на челу са САД да распусте тај војни савез, јер је умешан у ратне злочине, наведено је у писму сталног представника Сирије при Уједињеним нацијама Башара Џафарија.

Државе-чланице коалиције су позване да се „дистанцирају од злочина које та коалиција врши у њихово име и да је под хитно распусте“.

Авијација коалиције делује на територији Сирије без дозволе званичног Дамаска и државни медији редовно саопштавају о страдању цивила у њеним операцијама, чији је наводни циљ терористичка организација ДАЕШ.

Према Џафаријевим речима, својим дејствима коалиција „помаже терористичким групама које су против сиријског народа повеле кампању терора и убистава“.

Он је навео да су „у својим званичним саопштењима чланови коалиције признали да је у њиховим дејствима, извршеним под изговором борбе против тероризма, убијено и рањено на хиљаде сиријске деце, жена и старих људи“.

Џафари се, такође, позвао на резолуције Савета безбедности, у којима се наводи да је „свим странама забрањено да нападају цивиле, болнице, школе и медицински и прехрамбени терет“.

Стално представништво Сирије при УН редовно званично обавештава светску организацију о броју погинулих и рањених, као и о разарањима инфраструктуре и материјалним губицима услед дејстава коалиције под вођством САД.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут