Захарова: Насилни развој догађаја у Северној Кореји довешће до катастрофе

17-08-2017 09:38:57 | | фото: © Sputnik/ Eugene Odinokov/ vostok.rs |


Насилни развој догађаја у Северној Кореји довешће до катастрофе, због чега Москва позива све стране да буду уздржане у решавању проблема на Корејском полуострву, изјавила је портпаролка Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Сваки покушај да се насилно реши проблем Корејског полуострва довешће до трагедије огромних размера, огромних цивилних људских жртава код свих сукобљених страна, хуманитарне, економске и, наравно, еколошке катастрофе“, рекла је Захарова на конференцији за новинаре у Москви.

Она је позвала све стране да уложе стварне напоре како ситуација не би склизнула у тачку из које нема повратка.

Ситуација на Корејском полуострву се погоршала након размене оштрих саопштења између Северне Кореје и САД. Пјонгјанг је обећао да ће лансирати балистичке ракете у област острва Гвама, где се налазе америчка авио-база „Андерсен“ и војно-морска база „Апра Харборн“.

Председник САД Доналд Трамп је изјавио да уколико лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун нападне Гвам, „Северној Кореји ће се догодити оно што нико никада није видео“.

Марија Захарова је рекла да ће шеф руске дипломатије Сергеј Лавров 25. августа у Москви разговарати са јужнокорејским колегом Кан Гјон Хваом.

Према њеним речима, министри ће разговарати о билатералној сарадњи и међународним регионалним проблемима, са акцентом на решавању ситуације на Корејском полуострву.

Лавров ће 21. августа у Москви разговарати са египатским колегом Самехом Шукријем. Теме разговора биће проблематика решавања кризних ситуација на Блиском истоку и у Северној Африци, укључујући Сирију, Либију и Јемен, и палестинско-израелски односи.