РТ: Русија смањује зависност од америчког долара - Министарство економије

16-08-2017 05:43:23 | | фото: © Bloomberg / Getty Images/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Руска влада предузима кораке да смањи вредност трансакција користећи америчку валуту у земљи, изјавио је министар за економски развој Русије Максим Орешкин.

"Постоји велики тренд ка де-доларизацији руске економије. Централна банка је предузела неке веома важне кораке у погледу зајмова у страним валутама", рекао је министар.

Подаци Централне банке Русије показују да је 60 одсто спољног дуга у августу у америчким доларима, најниже од 2014. године.

Стручњаци кажу да стране санкције и политика централне банке чине кредите у рубљама привлачнијим него у доларима. Цене на депозите рубаља су такође привлачније од страних валута.

У јуну је Русија смањила улагања у америчке државне обвезнице за 5,8 милијарди долара, што је учинило да падне на 14 место међу највећим власницима америчког дуга са 101,9 милијарди долара.

Међутим, иако су кредити у рубљама све популарнији, прерано је рећи да ли је руска економија спремна да живи без долара.

"Морате погледати удео девизних депозита. У малопродаји нема великог пада, удео девизних депозита остаје на 23 посто, и прилично је био стабилан током протекле године", саопштила је главни економиста Алфа-банке Наталија Орлова.

Заменик министра спољних послова Сергеј Рјабков прошле недеље је изјавио да ће руска влада интензивирати напоре како би се смањила зависност земље од платних система САД-а и долара као обрачунске валуте.

Руски председник Владимир Путин је више пута позвао министарства економије и финансија да смање зависност од долара у руској економији пошто су односи између Москве и Вашингтона знатно погоршани.