Трамп покренуо истрагу о наводној кинеској крађи интелектуалног власништва САД

15-08-2017 01:07:44 | | фото: PHOTO ILLUSTRATION KELLY CAMINERO/THE DAILY BEAST/ vo |


Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп потписао је председнички меморандум, којим је ауторизовао истрагу о наводној кинеској крађи америчког интелектуалног власништва, назвавши то „једним великим потезом“.

На основу Трампове наредбе, амерички трговински представник Роберт Лајцигер треба да установи да ли треба истражити кинеску трговинску праксу која наводно тера америчке компаније које послују у Кини да одају интелектуалну својину, пренео је Ројтерс.

„Амбасадоре Лајцигеру, имате овлашћења да размотрите све опције“, рекао је Трамп пре него што је потписао меморандум.

„Ово је тек почетак“, додао је он.

Почетком августа „Волстрит џурнал“ је писао да Сједињене Америчке Државе планирају да уведу трговинске мере против Кине како би натерале Пекинг на строго кажњавање крађе интелектуалне својине.

Администрација америчког председника Доналда Трампа планира да се позове на ретко коришћену законску клаузулу која САД омогућава да истраже да ли кинески прописи о интелектуалној својини доприносе нефер трговинској пракси, навео је лист, позивајући се на изјаве људи који су упознати са тим питањем, пренео је АФП.

Вашингтон жели да Пекинг уведе строже казне за крађу интелектуалне својине и да ублажи намете америчким фирмама које се надају уласку и стицању удела на кинеском тржишту напредне технологије, навео је „Волстрит џурнал“.

Танјуг