РТ: САД су прве донеле бројну стратешку нуклеарну опрему поред нас - Ким Џонг УН

15-08-2017 08:21:29 | | фото: © Naval Base Guam / Reuters/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Лидер Северне Кореје Ким Џонг Ун, позвао је Вашингтон да направи "прави избор" и избегне било какву конфронтацију након што је упознат са плановима о нападу на територију САД (острво Гуам).

Пентагон је у међувремену упозорио да би сваки напад на САД могао "врло брзо" ескалирати у рат.


Севернокорејски генерал Ким Рак Гјом упознао је Ким Џонг Уна са планом Стратешких снага и "удара на Гуам, на командном месту."

Након проучавања плана разговарано је са старешинама, а севернокорејски лидер наредио је војсци да ватрени одговор буде спреман, а да ће он и владајућа партија донети одлуку накнадно како би показали војну моћ земље.

Истовремено, Ким Џонг УН је позвао америчко руководство да појача деловање у правцу смањења тензија.

"Сједињене Државе, које су прве донеле бројну стратешку нуклеарну опрему поред нас, прво треба да донесеу праву одлуку и покажу кроз деловање да желе да смање тензије на Корејском полуострву и спрече опасан војни сукоб," саопштио је Ким Џонг УН, наводи се у извештају државне новинске агенције КЦНА.

Током Кимове посете команди Стратешких снага Корејске народне армије севернокорејски лидер је додатно позвао САД да зауставе своје "арогантне провокације против Северне Кореје," укључујући "једностране захтеве."

Тензије између САД и Северне Кореје су порасле на нови ниво прошле седмице, након низа претњи Доналда Трампа.

У понедељак је Пентагон саопштио да ће ракета
Пјонгјангаиспаљена на САД бити сматрана објавом рата.

"Ако буду пуцали на САД, то може да ескалира у рат врло брзо", рекао је новинарима министар одбране Џејмс Матис. Он је додао, међутим, да ако пројектил не буде представљао никакву непосредну опасност да би било на политичарима да одлуче шта ће даље учинити.

"Рат је до председника, а можда и до Конгреса", рекао је Матис. "Суштина је да ће се бранити земља од напада."

Наглашавајући да ће америчка војска зна путању ракете "у тренутку", Матис је обећао обарање било којег пројектила који буде летео према Гуаму.