Кабулов: Војска САД ништа не може да уради у Авганистану и треба да оде

14-08-2017 10:33:14 | | фото: warfiles.ru/ vostok.rs |


Војни контингент САД требало би да напусти Авганистан, јер је кампања Вашингтона била неуспешна, сматра специјални представник председника Русије за Авганистан, директор другог одељења Азије у Министарству спољних послова Русије Замир Кабулов.

„Москва никада није пожуривала повлачење америчких трупа из Авганистана, али пошто америчка војска заиста ништа не може да уради, нека оде из Авганистана. Америчка кампања у Авганистану није успела. Авганистан би могао да постане светски инкубатор међународног тероризма. У ствари, он је већ делимично такав“, рекао је Кабулов у интервјуу за лист „Известија“.

Кабулов је такође нагласио да се Русија противи могућој замени редовне америчке војске плаћеницима у Авганистану.

„САД су очајне и план да се професионална војска замени плаћеницима је глупост. То ничему добром неће допринети: плаћеници ће једноставно побећи“, додао је Кабулов.

„Све ово веома личи на колонијалну политику. Ерик Принс већ је предложио да се обнови Источноиндијска компанија. Ево и Американци су открили: Авганистан је за њих само колонија“, истакао је Кабулов.

Према предложеном плану, 5.500 приватних предузетника, углавном бивших командоса, саветоваће борбене трупе широм Авганистана. План такође предвиђа приватну ваздушну флоту од 90 авиона.

Раније је амерички лист „Ју-Ес-Еј тудеј“, позивајући се на оснивача једне од највећих светских војних компанија „Блеквоте“, Ерика Принса, саопштио да Бела кућа активно разматра питање предавања приватним војним компанијама обезбеђивање обуке и подршке војницима у Авганистану.

У Авганистану има око 13 хиљада војника међународне коалиције, укључујући и око 8.400 америчких војника и официра. У складу са закључцима генералног инспектора Владе САД о реконструкцији у Авганистану Џона Сопка, власти у Кабулу су у новембру 2015. држале под пуном контролом 72 одсто територије земље, а до новембра 2016. ова цифра је пала на 57 одсто.