„Занимљиве стварчице” које је КГБ конфисковао од западних шпијуна

13-08-2017 09:05:27 | | Штапови са оштрицама. Извор: Иља Огарјов / Руска реч/ vosto |

„Руска реч“ представља колекцију специјалних шпијунских уређаја и оружја које су агенти совјетске и руске контрашпијунаже и цариници одузели од страних шпијуна.


Штап са скривеном оштрицом за борбу у непосредној близини. Оштрица се може исукати као мач или се извадити тако да штап постане нека врста копља. Има и модела са појачаним рукохватом, тако да их шпијуни могу користити као буздован.

Скривене преграде за кријумчарење и шпијунажу. Извор: Иља ОгарјовСкривене преграде за кријумчарење и шпијунажу. Извор: Иља ОгарјовОвакве скривене преграде су коришћене првенствено за кријумчарење забрањене робе, али су биле погодне и за шпијуне.

Камере у сатовима и упаљачима. Извор: Иља ОгарјовКамере у сатовима и упаљачима. Извор: Иља Огарјов

Камере смештене у мале предмете за свакодневну употребу, попут упаљача или ручног сата, спадају међу уређаје који су најчешће конфисковани од страних шпијуна у СССР-у и савременој Русији.

Предајник уграђен у касетофон. Извор: Иља ОгарјовПредајник уграђен у касетофон. Извор: Иља ОгарјовЧесто су стручњаци страних обавештајних служби уграђивали радио-одашиљаче у касетофоне и на тај начин омогућавали комуникацију са својим агентима на совјетској територији.

Књиге за дешифровање шифрованих порука. Извор: Иља ОгарјовКњиге за дешифровање шифрованих порука. Извор: Иља Огарјов

За дешифровање шифрованих информација страни шпијуни користе књиге на страним језицима са неочекиваним садржајем – од бајки и романа до упустава за коришћење технике.

Тајна преграда у држачу за оловке и минијатурна камера у електричном бријачу. Извор: Иља ОгарјовТајна преграда у држачу за оловке и минијатурна камера у електричном бријачу. Извор: Иља Огарјов

Уобичајени предмети за свакодневну употребу коришћени су за скривање специјалних шпијунских уређаја или података. У држачу за оловке направљена је тајна преграда, а у апарату за бријање је смештена минијатурна камера.

Предмети са тајним преградама за комуникацију између агената. Извор: Иља ОгарјовПредмети са тајним преградама за комуникацију између агената. Извор: Иља Огарјов

Помоћу скривених преграда у предметима направљеним од различитих материјала (пластика, метал, дрво) агенти су добијали упутство за своје мисије, средства за шифровање и новац.

Примопредајник скривен у торби. Извор: Иља ОгарјовПримопредајник скривен у торби. Извор: Иља Огарјов

Примопредајници које су шпијуни користили за слање података и пријем инструкција из шпијунског центра обично су били компактни и могли су се сместити у мању торбу.

„Скакавци”. Извор: Иља Огарјов„Скакавци”. Извор: Иља Огарјов„Скакавци“ (ножеви чије сечиво „искаче” из дршке) служили су шпијунима да се заштите од контраобавештајаца.

Тајне преграде. Извор: Иља ОгарјовТајне преграде. Извор: Иља ОгарјовУ шупљинама скривеним у дрвеним плочицама шпијуни су држали новац, тајне материјале, средства за шифровање и кодове.

Електрошокер уграђен у лампу. Извор: Иља ОгарјовЕлектрошокер уграђен у лампу. Извор: Иља ОгарјовЛампа електрошокер је оружје за непосредну борбу које су користили страни шпијуни и диверзанти. Струјни удар је могао да онесвести непријатеља и тако омогући шпијуну да побегне и сакрије се.

Пиштољи у облику рулета и хемијске оловке. Извор: Иља ОгарјовПиштољи у облику рулета и хемијске оловке. Извор: Иља Огарјов

Пиштољ у облику француског рулета „Le protector“ имао је десет метака. Мали је и лако се може сакрити или неприменто држати у руци или џепу. Из непосредне близине је смртоносан. Из оружја у виду хемијске оловке могло се пуцати само једном.

Мини-камере агента CIA Адолфа Толкачова са упутством за употребу. Извор: Иља ОгарјовМини-камере агента CIA Адолфа Толкачова са упутством за употребу. Извор: Иља Огарјов

Контраобавештајна служба КГБ-а ухапсила је 1985. године инежењера Адолфа Толкачова, који је радио као конструктор у предузећу „Фазотрон“ (највећи руски произвођач војних радара). Он је годинама слао агенцији CIA тајне податке везане за развој руске авионске индустрије. 1986. је осуђен на смрт и стрељан.

Перика и вештачки бркови агента CIA Мајкла Селерса. Извор: Иља ОгарјовПерика и вештачки бркови агента CIA Мајкла Селерса. Извор: Иља Огарјов

Заменик секретара америчке амбасаде у Русији и агент CIA Мајкл Селерс, ухапшен је у Москви у марту 1986. године када је ступио у везу са агентом контраобавештајне службе КГБ-а. Амерички агент је за ту прилику променио изглед ставивши перику и вештачке бркове. Селерс је после хапшења депортован из Совјетског Савеза.

Уређај за слање обавешајних података камуфлиран у грану дрвета. Извор: Иља ОгарјовУређај за слање обавешајних података камуфлиран у грану дрвета. Извор: Иља Огарјов

Уређај за пренос обавештајних података радио-везом камуфлиран у грану дрвета пронашле су совјетске службе близу ваздухопловне базе у Источној Немачкој. Податке је примала обавештајна служба НАТО-а у Западној Немачкој.

Наочарe агента CIA Генадија Сметањина са бочицом отрова уграђеном у оквир и торба за риболов агента FBI и CIA Дмитрија Пољакова са тајним џеповима. Извор: Иља ОгарјовНаочарe агента CIA Генадија Сметањина са бочицом отрова уграђеном у оквир и торба за риболов агента FBI и CIA Дмитрија Пољакова са тајним џеповима. Извор: Иља Огарјов

Пуковник Главне обавештајне управе Генадиј Сметањин, који је понудио своје услуге агенцији CIA, откривен је и ухапшен од стране КГБ-а 1985. године. Имао је наочаре у чијем раму је била скривена бочица са отровом. У кутији за наочаре се налазила инструкција како контактирати са агентима CIA. Сметањину се није пружила прилика да употреби отров јер је осуђен на смрт стрељањем.

Генерал-мајор Главне обавештајне управе Дмитриј Пољаков преко 20 година је радио за FBI и CIA. Доживео је чак и пензију (и то добру пензију). Уништио је евиденцију о свим својим тајним операцијама, изузев једне ствари, а то је била торба за риболов (са удицама). Она је имала тајне џепове за бележнице у којима су записани кодови за дешифровање. Пољаков је једноставно заборавио да је уништи. Стрељан је 1987. године.

Опрема агента CIA Александра Огородњика. Извор: Иља ОгарјовОпрема агента CIA Александра Огородњика. Извор: Иља Огарјов

Заменик секретара Совјетске амбасаде у Колумбији Александар Огородњик врбован је за агенцију CIA почетком 1970-их. Контраобавештајна служба КГБ-а га је открила и ухапсила после чега је он у јуну 1977. године извршио самоубиство у Москви. CIA није знала за Огородњикову смрт, што је помогло КГБ-у да идентификује његове западне контакте у Москви.

Нож Александра Огородњика и кутија коју је за њега оставила Марта Петерсон. Извор: Иља ОгарјовНож Александра Огородњика и кутија коју је за њега оставила Марта Петерсон. Извор: Иља Огарјов

Агент CIA Марта Петерсон радила је у амбасади, тако да је имала дипломатски имунитет. Она је на московском Краснолушком мосту оставила за Александра Огородњика кутијуцу камуфлирану у камен. КГБ је ухватио Петерсонову на делу после чега је она депортована из земље.

Опрема Естонске обавештајне службе. Извор: Иља ОгарјовОпрема Естонске обавештајне службе. Извор: Иља Огарјов

Почетком 2000-их су припадници Управе федералне службе безбедности у Псковској области приметили сумњиви аутомобил близу улаза у зграду. У њему су пронашли опрему за снимање која је припадала Естонским специјалним службама.

Шпијунска опрема агента CIA Петра Попова. Извор: Иља ОгарјовШпијунска опрема агента CIA Петра Попова. Извор: Иља Огарјов

КГБ је 1959. године ухватио пуковника Главне обавештајне управе Петра Попова, кога је CIA врбовала у Аустрији. Он је Американцима дао податке о совјетској обавештајној служби у Аустрији и о првој совјетској војној вежби на којој је примењено нуклеарно оружје. Војни колегијум Врховног суда СССР-а осудио га је 1960. године на смрт стрељањем.

Кофери јапанског дипломате са изненађењима у њима. Извор: Иља ОгарјовКофери јапанског дипломате са изненађењима у њима. Извор: Иља Огарјов

У децембру 1935. године две совјетске држављанке су покушале да побегну из земље у коферима јапанског дипломате. С обзиром да је у питању био дипломата, његов лични пртљаг није прегледан. Међутим, због велике хладноће и дугог чекања на совјетско-пољској граници једна од њих се одала, после чега је и друга откривена. Обе су ухапшене.

Уређај за слање обавештајних података камуфлиран у пањ. Извор: Иља ОгарјовУређај за слање обавештајних података камуфлиран у пањ. Извор: Иља Огарјов

Једном је контраобавештајна служба КГБ-а открила амерички високотехнолошки уређај за снимање камуфлиран у пањ и постављен близу противракетне базе недалеко од Москве. Уређај је снимао војнотехнолошке параметре и слао податке на војноизвиђачки сателит.

Мини-камера јапанског шпијуна. Извор: Иља ОгарјовМини-камера јапанског шпијуна. Извор: Иља Огарјов

Агенти совјетске контраобавештајне службе конфисковали су мини-камеру јапанског шпијуна на руском Далеком истоку 1942. године.

Шпијунска опрема британског и америчког агента Олега Пењковског. Извор: Иља ОгарјовШпијунска опрема британског и америчког агента Олега Пењковског. Извор: Иља Огарјов

У октобру 1962. контраобавештајна служба КГБ-а је ухватила агента MI6 и CIA, пуковника Главне обавештајне управе Олега Пењковског. Он је мини-камером Minox направио око 5.000 фотографија совјетског наоружања, што је имало огромну вредност за западне обавештајне службе. Пењковски је у мају 1963. године осуђен на смрт стрељањем.

Пиштољ сакривен у књизи. Извор: Иља ОгарјовПиштољ сакривен у књизи. Извор: Иља Огарјов

Уџбеник из политичке економије (изванредна књига!) са скривеним у њему мађарским пиштољем „Liliput Kal“ калибра 6,35 мм произведеним 1925. године конфискован је од немачког шпијуна непосредно пред почетак Другог светског рата.

Игла са отрованим врхом, лампа и пиштољ са пригушивачем америчког шпијуна, пилота Френсиса Пауерса. Извор: Иља ОгарјовИгла са отрованим врхом, лампа и пиштољ са пригушивачем америчког шпијуна, пилота Френсиса Пауерса. Извор: Иља Огарјов

Амерички пилот Френсис Гари Пауерс оборен је код Свердловска (данас Јекатеринбург) 1. маја 1960. године ракетом земља-ваздух док је у шпијунском авиону U-2 летео изнад совјетске територије.

Фрагмент обореног америчког шпијунског авиона U-2. Извор: Иља ОгарјовФрагмент обореног америчког шпијунског авиона U-2. Извор: Иља Огарјов

Пилот је успео да се катапултира. Када је ухваћен, совјетски агенти су пронашли код њега иглу са отрованим врхом, лампу и оружје америчких специјалних служби – пиштољ High Standard HDM са монтираним пригушивачем. Пауерс је 10. фебруара 1962. године замењен за совјетског обавештајца Рудолфа Абеља који је био ухапшен у САД.

„Руска реч“ се захваљује Централном пограничном музеју Федералне службе безбедности за помоћ у припремању фотографија за овај чланак.

Аутор: Борис Јегоров,
Руска реч