Тражио и нашао иглу у пласту сена

27-11-2014 12:36:17 | | / mojenovosti.com |

Свен Захзалбер (Sven Sachslber), 27–годишњи сликар италијанског порекла из Њујорка на париском тргу Пале де Токио (Palais de Tokyo) извео је вох дана небичан пефроманс који је трајао два дана по 12 сати без ичије помоћи: тражио је иглу у пласту сену. И нашао је другог дана, како јавља лондонски Индепендент (The Indenependent) који опширнопише о овом „стваралачком“ догађају сезоне. За овај подухват сликара је приволела Риана Грен (Rianne Groen), власница галерије у Ротедаму која је Захзалбера позвала из Њујорку не плативши му ни долара хонорара осим за авионску карту и он је брже-боље долетео у Париз где га је на Пале де Токио већ чекао „уметнички“ материјал - стог сена. Око постављања игле није морао да се брине, пошто је то већ учинио сам директор Пале де Токио господин Жан де Луеси (Jean de Loisy). После упорног дводенвног рада по 12 сати, другог радног дана игла је пронађена.

Да кажемо нешто и о самом извођачу радова на пословиома тражења игле у пласту сена усред Париза, у новмебру 2014.

Рођен је у Јужном Тиролу где се бавио скијањем, али се касније преквалификовао у сликара.

Прочуо се као упорни извођач екстравагантних перформанса. Није му било тешко (а ни шкодљиво по здравље) кад је јео отровне гљиве, није се жалио после прoведених 24 сата у једној просторији заједно са кравом, није осећао умoр након што је ручном тестетером посекао једно огромно дрво...

Подсећамо да је Захзалбер пефорнса „Игла у пласту сена“ премијерно извео још пре две године. Место радње: Лондон,Limoncello Gallery, а време радње: новмебра 2012.