Кремљ жели да уруши светски поредак на челу са САД - „Волстрит џурнал“

06-08-2017 10:34:16 | | / vostok.rs |


Русија се под руководством председника Владимира Путина не понаша као „регионална сила“, већ активно сарађује чак и са оним државама у којима је њен утицај био практично на нули, пише „Волстрит џурнал“.

Кремљ жели да уруши светски поредак на челу са САД, написали су у чланку „За међународни мир“ који је објавио „Волстрит џурнал“ директор програма за проучавање Русије и Евроазије у Карнеги фонду Јуџин Румер и потпредседник тог фонда Ендру Вајс.

Последњих година, Владимир Путин је ушао у светску арену и „почео активно да користи дипломатију осмеха и личног шарма“ у државама где је утицај Москве био практично на нули, наводи се у чланку.

Према речима аутора чланка, сада је Русија присутна на већем делу Блиског истока, у Европи, у неким деловима Африке, па чак и у Латинској Америци. Москва је успела да пронађе бројне могућности, и сада активно користи раскол на Западу.

Програм Русије, уверени су аутори, огледа се у јачању сопственог утицаја „на рачун Вашингтона и правила светског поретка који су САД изградиле и на чије су чело стале након Другог светског рата“.

Русија је „ушла тамо где су САД и њихови партнери или препустили своје позиције или нису ништа могли да предузму“.

Активност Москве сада није усмерена на то да диктира било какве услове у одређеним деловима света, већ да „спречи и уништи међународни поредак на челу са САД, у ком важе норме отворене економије, демократске одговорности и владавине права“.

„Волстрит џурнал“ пише да Русија жели да „што више одвоји међународне играче од тих структура и мера безбедности, на којима је Вашингтон упорно радио током неколико генерација“.

Треба навести да аутори чланка, говорећи о „владавини права“ и америчком светском поретку, не помињу да је управо Америка упала у, рецимо, Сирију, без икаквих правних основа, док је Русија тамо активна на законитој основи, на молбу актуелне сиријске власти.