Храна која ће вас зими најбоље угријати

25-11-2014 01:22:13 | | РТРС/ mojenovosti.com |

Током хладних дана најбоље је бирати здраве намирнице богате витаминима и минералима.

Људски организам другачије реагује у хладним данима па је онда и исхрану потребно прилагодити околностима када температура падне. Најбоље је јести намирнице богате витаминима и минералима, јер осим што грију организам, истовремено га и штите од болести.

Овсена каша


Ово је идеалан оброк за хладне дане. Овас ће организму обезбиједити довољну дозу влакана и протеина, а то ће вас дуго одржати ситима. Садржи и читав низ других здравих састојака који доказано смањују холестерол и благотворно дјелују на здравље срца и спречавају настанак разних инфекција.

Супа од бундеве


Бундева садржи највише витамина А, али и обиље других важних за одржавање имунитета током хладних дана и спречавање настанка прехладе и грипа. Уз све то, супа од бундеве је и укусна, па би било добро да је у хладним данима што чешће једете.

Чили

Ово је идеална намирница за хладне дане јер грије организам. Чили садржи састојке који побољшавају метаболизам, али и који помажу при бржем сагоријевању масноћа. Уз то, чили садржи и протеине који позитивно дјелују на мишиће. Чили садржи и антиоксидансе који организам чувају од инфекција и разних болести.

Црни пасуљ


Ништа вас неће тако добро угријати у хладним данима као црни пасуљ. Осим што је укусан, ова намирница је и веома здрава. Садржи гвожђе, бакар, флавоноиде и читав низ корисних витамина. Због свега тога, црни пасуљ благотворно дјелује на људски организам и штити га од прехладе, а превентивно дјелује и код неких опаснијих болести попут карцинома.

Кељ


Кељ обилује витаминима. У нешто више од једне шољице кеља има чак 260 одсто дневно препоручене дозе витамина А. Садржи и витамин Ц, калцијум и калијум. Богат је и антиоксидансом лутеином, за који је утврђено да штитити очи.

Орах

Само једна шака ораха има двоструко више антиоксиданаса од било којег другог језграстог воћа. Садржи вриједне протеине, витамине и минерале. Врло су укусна грицкалица, а могу се додавати и бројним другим јелима. Штите људски организам од штетних утицаја, смањују ризик од срчаних болести и карцинома, а одлични су савезници и у борби против прехладе и грипа. Дакле, идеална су намирница за хладне дане.

Јабуке

Јабука је одлично воће за које се зна да благотворно дјелује на људско здравље. Садржи све вриједне витамине и минерале, а бројим истраживањима доказано је да чува срце, помаже при варењу и спречава развој карцинома. Укусна је и требала би вам се наћи на јеловнику током зимских дана.