Легендарна „Лада”: Од првих модела до савремених брендова

03-08-2017 04:45:30 | | фото: АУТОТРКА У МОСКВИ, 2016. ИЗВОР: АЛЕКСЕЈ КУДЕНКО /РИА Н |


„Lada Vesta”, бренд руског АвтоВАЗ-а, чија је производња почела прошле године, ушао је међу 100 најпопуларнијих аутомобила у Европи, прескочивши чак и „Хјундаи Соларис“. „Руска реч“ ће се вратити у прошлост и упознати вас са историјатом овог славног бренда.

Lada

ГЛАВНА ПРОИЗВОДНА ТРАКА АВТОВАЗ-А. ИЗВОР: СОЛОМОН/РИА НОВОСТИ

АвтоВАЗ је скраћеница за назив фабрике „Волжска фабрика аутомобила”. Иначе, АвтоВАЗ је највећи руски произвођач аутомобила. Са његових производних трака су силазили познати модели „Жигули“, „Нива“, „Лада Самара“ и тд. Фабрика је отворена 1966. године као део совјетско-италијанске пословне сарадње.

Lada

ТЕСТ АВТО ВАЗ-ОВИХ МОДЕЛА, 1975. ИЗВОР: Д.ГЕРМАН/РИА НОВОСТИ

Средином шездесетих година совјетска влада је одлучила да направи аутомобил за широке народне масе користећи напредне иностране технологије. Италијански „Фијат 124” је употребљен као основа за први „Жигули 2101”, аутомобил конструисан да се избори са оштром совјетском зимом. Првобитни совјетско-италијански модел се производио крајем шездесетих у граду Тољатију, названом по лидеру италијанских комуниста. Иронија је ипак да је Палмиро Тољати био главни организатор штрајкова у Фијатовим фабрикама током двадесетих година, који су италијанског прозвођача аутомобила оборили на колена.

Lada

ВАЗ-1111 (ОКА). ИЗВОР: САМОКВАСОВ/РИА НОВОСТИ

Италијански стручњаци су радили на АвтоВАЗ-овим моделима у првим годинама њихове производње, а совјетски дизајнери свој самостални рад почињу крајем седамдесетих.

Lada

ТАКСИ ЛИМУЗИНА У ХАВАНИ, КУБА. ИЗВОР: REUTERS

У прво време аутомобили ВАЗ су се извозили под оригиналним називом „Жигули“. Међутим, пошто је тај појам асоцирао потенцијалне клијенте на реч „жиголо“, извозни бренд је промењен у „Лада“.

Lada

ГРАНИЧНИ ПРЕЛАЗ ИЗМЕЂУ ЧЕХОСЛОВАЧКЕ И ИСТОЧНЕ НЕМАЧКЕ, 1989. ИЗВОР: GLOBAL LOOK PRESS

Нису само фијатови специјалисти помагали при дизајну „Жигули“ возила. Поршеови инжењери конструисали су шасију за модел ВАЗ-2108. Порше је чак понудио идејно решење за моделе ВАЗ-2101 и ВАЗ-2107, али су совјетски инжењери њихове предлоге одбили да би дали предност домаћим технологијама.

Lada Niva

ВИКТОР КЉУШКИН/ТАСС

„Лада Нива“ (ВАЗ 2121) представља један од најпопуларнијих извозних модела у ВАЗ-овој гами. Извозила се у преко 100 земаља и једини је совјетски аутомобил који се продавао у Јапану.

Lada

КИМИ РАИКОНЕН И ВЛАДИМИР ПУТИН У СОЧИЈУ, 2016. ИЗВОР: AFP

Можда je тешко поверовати, али први аутомобил који је себи купио познати ас Формуле 1 Финац Кими Раиконен, била је „Лада”. Њен мотор је Раиконен у потпуности ремонтовао.

Lada

АЛЕКСЕЈ ДРУЖИНИН/РИА НОВОСТИ

„Lada Kalina“ се добро продаје у Финској. На овом тржишту, међутим, њен назив је промењен у „Лада 199“, јер „калина“ на финском језику значи „звекет" или „трескање". На лето 2010. Владимир Путин, тада премијер Русије, возио ју је преко 300 км на новом аутопуту од Хабаровска до Чите, на Руском Далеком Истоку.

Lada

АУТОТРКА У МОСКВИ, 2016. ИЗВОР: АЛЕКСЕЈ КУДЕНКО /РИА НОВОСТИ

„Lada Vesta“ постала је први руски аутомобил опремљен са ERA-GLONASS, системом узбуне који путем мобилне мреже шаље СОС-сигнал у случају неке ванредне ситуације.

Lada

ИЗВОР: СЕРГЕЈ САВОСТЈАНОВ /TАСС

Један од најновијих брендова АвтоВАЗ-а кросовер средње класе „Lada XRay“, која је у продаји од 2016. године.

Аутор:
Борис Јегоров,Анастасија Карагодина
Руска реч