Конашенков: Ројтерс на све начине покушава да дискредитује руску операцију у Сирији

03-08-2017 10:49:37 | | / vostok.rs |


Представник Министарства одбране Русије генерал Игор Конашенков оповргао је податке британске агенције Ројтерс о броју руских војника погинулих у Сирији.

Према речима Конашенкова, британска агенција на све начине покушава да дискредитује руску операцију у Сирији, од чега није изузетак ни овај чланак о „тајним губицима“ руске војске.

„Опет су извор неке гласине, подаци са друштвених мрежа и измишљени разговори са наводно ’заплашеним‘ анонимним ’рођацима и пријатељима‘“, констатовао је он.

Конашенков је нагласио да се чланак ослања на приче да су погинули неки „војници по уговору“ из „тајне организације“. Представник Министарства одбране је навео да је ресору познат наручилац овог чланка и онај који је „помагао“ да се он напише.

„Никаквих наводних тајних сахрана руске војске, нити погинулих у Сирији, није било нити има. Покушаји да се приватна лица представе као погинули војници, иако они немају никакве везе са Оружаним снагама, тим пре са операцијом у Сирији, неистинити су од почетка до краја“, додао је он.

Конашенков је навео да „за разлику од британских војника који се незаконито налазе у Сирији наводно ради борбе против тероризма“, руски војници ризикују животе испоручиујући хуманитарну помоћ или мирећи зараћене стране.

„Зато изругивање британске агенције Ројтерс на тему погибије руских војника у Сирији не може изазвати ништа осим нашег презира“, нагласио је он.

Конашенков је подсетио и на саопштења Ројтерса о „масовним жртвама бомбардовања руских Ваздушно-космичких снага“.

„Тешко је заборавити хистерију Ројтерса због наводних ’масовних жртава‘ које су настале услед ’руског бомбардовања‘ Алепа почетком 2017. године, када се ниједан руски авион није чак ни приближио граду. Као и каснији ’мук‘ агенције на чињенице зверстава милитаната у Алепу или данашње ’слепило‘ на масовне жртве становника Раке и Мосула од бомбардовања коалиције на челу са САД“, навео је он.

Раније је Ројтерс објавио чланак о расту губитака међу руском војском у Сирији. Према званичним подацима, у арапској републици је од почетка године погинуло 10 руских војника, али према прорачунима самих медија, ради се о најмањае 40 Руса. Према подацима Ројтерса, међу њима је 21 приватни војни саветник и 17 војних, док статус двојице није утврђен.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут