Захарова: Што САД повезују смањење броја службеника са добијањем виза, то не пије воду

02-08-2017 10:49:48 | | фото: © РИА Новости/Валерий Мельников/ vostok.rs |


Москва сматра да повезивање смањења особља дипломатских мисија САД на територији Русије са роком добијања виза не пије воду.

„Повезивање смањења броја службеника са добијањем виза не пије воду, јер Американце нико није истерао, нико није диктирао нити је указивао ко треба да буде послат кући, а ко треба да остане. Ако у Вашингтону буде одлучено да се смањи број људи који се баве управо издавањем виза, то ће бити одлука Вашингтона, која је суверена и која није принудна“, написала је портпарол Министарства спољних послова Русије Марија Захарова на свом профилу на Фејсбуку.

Раније је у Амбасади САД потврђено да смањење броја службеника „може довести до смањења оперативности конзуларне делатности“.

Међутим, Захарова је навела да Министарство спољних послова Русије позива САД да званично саопшти број особља дипломатских установа у Русији.

„Ако нам сада говоре да смањење персонала утиче на регистрацију виза‘, логично би било саопштити тачне и приближне податке и озваничити их“, написала је Марија Захарова.

„У медијима се појавила цифра од 1.200 дипломата и сарадника које је Вашингтон запослио у Москви. Званичне потврде или званичног демантија није било. Стејт департмент је због нечега ту цифру затајио. Зашто? Русија је своје цифре објавила, позвавши на паритет — 455“, написала је она.

Руски председник раније је наложио је да се смањи број представника америчке дипломатске мисије на територији Русије на укупно 455 људи, колико има представника руске мисије у САД.

Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут


Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут