Србије ће тражити од ЕУ да Хрватска повуче одлуку о ванцаринским баријерама

02-08-2017 10:40:31 | | / vostok.rs |


Привредна комора Србије ће од Европске комисије тражити да утиче на Хрватску да повуче одлуку о ванцаринским баријерама за увоз пољопривредних производа из Србије и других земаља које нису чланице ЕУ, рекао је председник ПКС Марко Чадеж.

Хрватска је проширила списак воћа и поврћа које мора да прође фитосанитарни надзор на граници ако долази из трећих земаља, у које се убраја и Србија, и одредила је таксе које су 22 пута веће од досадашњих, па се тако такса уместо 90 куна (12 евра) сада наплаћује 2.000 (270 евра).

„Ради се о драстичном повећању дажбина, о класичној бесцаринској баријери која директно утиче на конкурентност србских фирми“, казао је Чадеж новинарима и истакао да се „не ради о повећању које би имало оправдање у увођењу било које нове технологије или неисправности српске робе“.

Председник ПКС је најавио да ће већ сутра србска комора са коморама из Македоније, Босне и Херцеговине и Црне Горе проследити заједничко писмо Бриселу са анализом штета које ће нове мере Загреба изазвати и са молбом да се одлука Хрватске ревидира, јер крши Споразум о стабилизацији и придруживању о царинама и дажбинама.

Чадеж је подсетио да Србија другу годину заредом има раст извоза воћа и поврћа у Хрватску. Прошле године од укупног извоза хране у ту земљу, извоз воћа и поврћа износио је 23 милиона евра.

„Само 2016. године имали смо раст извоза од 57 одсто. И тај тренд се наставио и у прва два квартала ове године, а ради се о више од 160 наших произвођача који извозе у Хрватску“, казао је Чадеж.

Председник ПКС навео је да се још не зна које контрамере би Србија могла да уведе, али сматра да не би требало улазити у даље продубљивање проблема, већ да би требало одмах отворено разговарати о решењу.

Раније данас министар трговине Расим Љајић изјавио је да ће Србија од Европске комисије тражити да се преиспита одлука Хрватске о ванцаринским баријерама за увоз пољопривредних производа из Србије.

Најавио да ће Србија контактирати и земље региона које су такође погођене том хрватском мером, ради заједничког наступа пред Европском комисијом како би заштитиле своје економске интересе.

Хрватске власти су одлуку образложиле намером да заштите домаће пољопривреднике од прекомерног увоза.