Источна Европа расте брже од еврозоне

24-11-2014 01:26:31 | | Тањуг/ capital.ba/ mojenovosti.com |

Привреде у источној Европи, и поред украјинске кризе, дугорочно ће брже расти него еврозона, оцијенио је гувернер Националне банке Аустрије Ewald Nowotny.

Он је, на конференцији о европској економској интеграцији „Изазови ребаланса у Европи – перспективе за централну, источну и југоисточну Европу“, којој присуствује и гувернер Народне банке Србије Јоргованка Табаковић, прогнозирао да ће БДП у региону источне Европе расти за мање од два одсто, не више до 4,0 процента брже од евро зоне.

Да би се подстакао привредни раст у Европи потребне су инвестиције које треба, како је нагласио, поново појачано привући. Према његовим ријечима, многе фирме су у протеклом периоду, због несигурне политичке ситуације, трошиле мање пара.

Европска комисија је инвестиционим програмом од 300 милијарди евра предузела прави корак, увјерен је Nowotny, додајући да ће овај пакет побољшати потенцијал за дугорочни раст у Европи.

У свом обраћању Nowotny је указао да се ове године обиљежавају три значајне годишњице – 25 година од пада Берлинског зида, 15 година од стварања монетарне уније и 10 година од посљедњег већег ширења ЕУ. Те годишњице су, како је подвукао, не само разлог за славље, него и прилика за оцјену резултата.

Гувернерка Табаковић учествује у раду скупа заједно са бројним гувернерима централних банака региона централне, источне и југоисточне Европе.