РТ: Русија осудила план САД за снабдевање оружјем Кијева

02-08-2017 09:44:22 | | фото: © Lucas Jackson / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Планови САД-а за снабдевање смртоносним оружјем Кијева ће довести до ескалације сукоба у источној Украјини, упозорило је руско министарство спољних послова, додајући да наводна одбрамбена природа оружја не значи да Вашингтон неће бити одговоран за потенцијални пораст насиља.

"Организатори плана за снабдевање смртоносног оружја Украјини очигледно полазе од претпоставке да ситуација на истоку ове земље није довољно експлозивна и да је потребно уље на ватру", рекао је Михаил Уљанов, шеф службе Министарства спољних послова РФ за контролу наоружања.

Дипломата је истакао да "упућивање на чињеницу да се разговор односи само на снабдевање оружјем одбрамбене природе не мења суштину ствари".

"Влада у Кијеву нема кога да брани јер снаге у самопрокламоваим Народним Републикама Доњецка и Луганска не покушавају да прошире своју територију", рекао је Уљанов.


"Најављени амерички потез само би ескалирао насиље јер су ти кругови у Украјини, који су склони да се кладе на војни сценарио, вероватно схватили америчке испоруке као охрабрење за војна непријатељства", објаснио је он.


"Одговорност за овакав развој пада не само у Кијев, него и на Вашингтон", нагласио је Уљанов.


Портпарол Кремља Дмитриј Песков такође је указао на контрапродуктивност планова о снабдевању смртоносним оружјем Украјине.


"Наш став је добро познат. Верујемо да све земље, посебно оне које желе да буду део решења украјинског сукоба, морају избећи било какву акцију која може изазвати још један корак ка напетости у већ тешкој ситуацији у регији", рекао је Песков.

"Вол стрит Журнал" је објавио да су Пентагон и амерички Стејт департмент припремили план за снабдевање Украјине противоклопним ракетама и другим наоружањем. Високо рангирани званичник тврди да ће Кијев захтевати америчко "одбрамбно оружје" да се заштити од могуће агресије од стране Москве.


Читајте више наУкрајина и Новорусија из минута у минут