Десет ствари које нисте знали о страшној руској „Цар бомби”

01-08-2017 03:54:58 | | фото: Модел термонуклеарне бомбе АН602, Станислав Красиљнико |


30. октобра 1961. САД су добиле најјачу поруку током Хладног рата. Порука је стигла са са острва Нова Земља у Арктику – радило се о совјетској термонуклеарној Цар-бомби која је имала снагу од 4000 бомби из Хирошиме. Цар-бомба је изненадила америчке обавештајне службе и шокирала цео свет.

1. Ова бомба је добила шифру АН602 и надимак „Иван“. Имала је невиђене димензије и снагу без премца. Имала је тежину невероватних 27 тона и дужину осам метара.

2. Њену експлозивну направу развио је тим врхунских физичара под вођством Игора Курчатова. Тим су чинили Андреј Сахаров, Виктор Адамски, Јуриј Бабајев, Јуриј Трутњев и Јуриј Смирнов.

3. Датум презентације бомбе био је одабран како би се подударао са датумом 22. конгреса Комунистичке партије Совјетског Савеза.

Извор: Лична архива Извор: Лична архива

4. Бомбу је лансирао пилот Андреј Дурновцев из авиона Ту-95В, посебно прилагођеног за ову џиновску бомбу. Бомба је била опремљена падобраном како би се успорило њено спуштање (до три минута). Захваљујући томе, пилот је имао времена да напусти подручје смртоносне експлозије. Након успешне мисије Дурновцев је постао пуковник и Херој Совјетског Савеза.

5. Детонација Цар-бомбе је изазвала највећу експлозију у историји.

6. Притисак који је настао на месту експлозије износио је 211 000 килограма по квадратном метру (20,7 бара), што је десет пута више од нормалног притиска у аутомобилској гуми. Снажна светлосна енергија која се ослободила могла да се види чак и на удаљености од 1000 км, у облачном небу. Топлотна енергија је била толико снажна да би особа која се налазила на 100 км од експлозије претрпела опекотине трећег степена.


7. Експлозија бомбе направила је „печурку“ од 64 километара – то је отприлике висина седам планина Еверест. Ударни талас је разбио дебела стакла на прозорима на више од 900 км од експлозије. Да је Цар-бомба експлодирала под земљом,сеизмички ефекатби износио 7,1 степени Рихтерове скале.

8. Универзитети и опсерваторије у Француској, Енглеској, Јапану, САД-у и другим деловима света забележили су потресе као последице експлозије. У неколико светских метропола одржани су бројни протести против овог изума.

9. Бела кућа је брзо реаговала. Председник Кенеди је рекао у својој изјави: „Садашњи амерички нуклеарни арсенал је супериоран у односу на арсенал било које друге земље. Сједињене Државе имају довољну војну моћ да униште сваку нацију која жели да започне нуклеарни рат.“

10. Због своје огромне величине бомба АН602 није била за оперативну употребу у хипотетичком рату између САД и СССР-а. Совјетски руководиоци су то знали. Они су ту бомбу створили у научне и пропагандне сврхе. Осим тога, СССР је тиме ставио под знак питања технолошку супериорност САД.

Хаиме Ногера,
Руска реч