Роскосмос: Космичка летелица „Сојуз“ успешно лансирана са Бајконура

28-07-2017 06:11:05 | | / vostok.rs |


"28. јула 2017. године у 18:41 успешно је са лансирне рампе Јуриј Гагарин на космодрому Бајконур лансирaнa космичка летелица Сојуз-ФГ и космички брод Сојуз МС-05 са посадом за следећу дугорочну експедицију на Међународној космичкој станици", саопштила је руска космичка агнеција Роскосмос.

Космичка летелица је успешно постављена на ниску земаљску орбиту и креће се према Међународној космичкој станици. Посада брода се састоји од команданта летелице, космонаута Роскосмоса Сергеја Рјазанскија, космонаута Насе Рандолфа Бренсика и космонаута Еса Паола Несполија.

Посаду ће на Међународној космичкој станици дочекати космонаут Роскосмоса Фјодор Јурчикин и космонауто Насе Пеги Витсон и Џек Фишер. Тако ће посада 52. експедиције бити допуњена са три нова члана - биће их укупно шест.



Према телеметријским подацима, улазак летелице у ниску орбиту Земље и одвајање од треће фазе носача ракете десило се по плану. Распоређивање свих антена и панела соларног низа је одмах детектовано након раздвајања. Системи и склопови космичке летелице функционишу нормално. Посада извештава о добром здравственом стању.

Космички брод Сојуз МС-05 ће пристати на МКС користећи кратку шестосатну способност пристајања. Космичка летилица стиже до станице након око шест сати и двадесет минута слободног лета. Потпуно аутоматско прикључивање истраживачком модулу (МРМ1) заказано је за 29. јул у 01:01.