Нето добит НИС групе у првих шест месеци већа четири пута

28-07-2017 10:14:57 | | / vostok.rs |


Нето добит НИС групе у првих шест месеци 2017. године износи 12,4 милијарде динара, што је четири пута више у односу на прво полугодиште прошле године (3,1 милијардa динара).

Обавезе НИС групе по основу пореза и других јавних приходa су износиле 80,3 милијарде динара, што је пет одсто више него у првих шест месеци 2016. године.

Производња нафте и гаса НИС-а за првих шест месеци износила је 692 хиљаде условних тона, док је обим прераде у рафинеријским капацитетима НИС-а износио 1,6 милиона тона.

Укупан обим продаје нафтних деривата износио је 1,6 милиона тона, при чему је малопродаја у Србији забележила раст од два одсто у односу на првих шест месеци 2016. године.

„Финансијски резултати НИС-а у првој половини године показују сигурну позитивну динамику. За извештајни период у развој НИС-а смо инвестирали десет милијарди динара, што је девет одсто више него у првих шест месеци претходне године. Настављамо са инвестицијама — компанија улази у активну фазу друге етапе модернизације Рафинерије у Панчеву. Убеђен сам да ће нови развојни пројекти и даље повећање ефикасности пословања обезбедити јачање позиције НИС-а на енергетском тржишту Балкана“, рекао је Кирил Тјурдењев, генерални директор НИС а.д. Нови Сад.