РТ: На Криму пронађен гроб „ванземаљског” дечака из другог века

27-07-2017 09:33:20 | | фото: © archae.ru/ vostok.rs |


Извор:
Восток, РТ

Место укопа једноипогодишњег дечака из другог века са деформираном издуженом лобањом пронашли су археолози на Криму. Научници су одмах назвали проналазак "ванземаљским" због неуобичајене структуре лобање.

Остаци су пронађени у близини села Јаковенково у источном делу кримског полуострва, саопштио је Археолошки фонд, организација која врши и организује археолошка истраживања у централној Русији, Криму и Северној Африци.

Гроб дечака, који датира из другог века, био је главни проналазак недавне експедиције, према саопштењу антрополога. Дечак је имао вештачки издужену лобању, што се јасно види и на фотографијма.

Вештачка кранијална деформација, облик измене тела, практикована је међу многим античким културама. Обично се обављала код дојенчади, чије су лобање биле флексибилније. Међутим, неки припадници теорија "древних ванземаљаца" тврде да би власници таквих продужених лобања могли бити хумано-ванземаљски хибриди.

Група археолога је саопштила је да су такве деформације лобање типичне за Сармате, који су некада насељавали савремени Крим. Теоретизовано је да су деформације можда искористили као идентификацију припадника одређених група или носиоца одређеног друштвеног статуса.

Археолози су такође откопали суд и мале куглице сахрањене са "ванземаљцем" и бакарном наруквицом на његовој десној руци.

Неколико гробница, такође из прве трећине другог века је пронађено у близини где су научници нашли дечака, као и масивне камене гробнице за које се вјерује да припадају високим људима из Боспоранског Краљевства, древне државе која се налазила на источном Криму између петог века пре нове ере и четвртог века после нове ере.