РТ: Иран успешно тестираo дуго очекивану космичку ракету

27-07-2017 09:00:06 | | фFILE PHOTO © Kirill Kudryavtsev / Reuters/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Иран је саопштио да успешно тестирао космичку ракету "Симорх", двостепену ракету намењену за слање мањих космичких сателита у орбиту. Тест долази после неколико година после заказаног лансирања, а ово је друго лансирање ове ракете.

Названа по митској звезди персијског фолклора, ракета је први пут приказана јавности за време председника Махмуда Ахмадинеџада 2010. године, у склопу прославе првог иранског лансирања сателита.

"Симорхов" први лети је првобитно био заказан за исту годину, али је пројекат био годинама одлаган. У четвртак су ирански медији известили да је космичка ракета први пут успешно тестирана.

"Космички центар имам Хомеини званично је отворен уз успешан тест "Симорх" космичке летелице", саопштила је државна телевизија.

"Симорх може понети сателит тежине до 250кг у орбити удаљености 500км", додаје се у саопштењу.

Државна телевизија приказала је снимке лансирања са места украшеним фотографијама покојног Ајатолаха Рухолаха Хомеинија и његовог наследника као врховног лидера Ирана, Ајатолаха Али Хамнеиа.

"Космички центар имам Хомении је велики комплекс који обухвата све фазе припреме, лансирања, контроле и вођење сателита", додала је државна телевизија.

Лансирање није дошло као изненађење. "Фокс њуз" је у среду прнео да су амерички званичници саопштили да се Иран спрема на тестирање своје нове космичке ракете.

За лансирање се не верује да је први лет за летелицу "Симорх". Ракета је прво тестирана у априлу 2016. године, како су тада известили руски и амерички званичници. Тест прошле године је очигледно завршио неуспешно, пошто Иран званично није објавио лансирање.

Неки посматрачи гледају на ирански космички програм са забринутошћу. Док је "Симорх" означен као ракета-носач сателита, технологија је блиска оној која се користи за ракете са у војне сврхе, а критичари Ирана саопштавају да Иран само покушава да изради балистичке ракете дугог домета, потенцијално способне за лансирање нуклеарних бојевих глава.

Иран пориче да има било какву намеру да створи нуклеарно оружје, те да поштује услове из међународног споразума који ограничава нуклеарни програм земље, како би се осигурало да она остане цивилна.