Москва инсистира на посети експерата УН сиријском граду Хан Шејхуну

27-07-2017 11:33:54 | | / vostok.rs |


За састављање извештаја о инциденту, везаном за примену хемијског оружја, међународни експерти треба да посете град Хан Шеихун и авио-базу Шаират у Сирији, а не да праве закључке са дистанце, изјавио је вршилац дужност сталног представника Русије при УН Петар Иличев у писму државном секретару организације Антонију Гутерешу.

У писму Иљичева Гутерешу, које је објављено на сајту УН, руска страна инсистира на посети експерата УН и Организације за забрану хемијског оружја сиријском граду Хан Шејхун и авио-бази Шајрат и позива да се не користе само сведочанства очевидаца.

Према његовим речима, извештај мисије који је објављен у јуну је „пристрасан“ и „тенденциозан“. Дипломата сматра да игнорисање правила непристрасне анализе и боравка службеника међународне организације на лице места даје могућност свима који желе да користе употребу хемијског оружја у региону да то и ураде.

Инцидент у Идлибу, за који Запад неосновано оптужује председника Башара ел Асада десио се 4. априла. Министарство одбране Русије саопштило је да је сиријска авијација бомбардовала складиште терориста у којем се налазила хемијска муниција. Вашингтон је, међутим, оптужио Дамаск за хемијски напад, након чега је у ноћи 7. априла америчка морнарица извршила ракетни напад на сиријски војни аеродром у провинцији Хомс.

Читајте више наРуски ваздушни удари у Сирији - из минута у минут