РТ: Трговински рат између ЕУ и САД би било нешто веома лоше - министар економије Немачке

27-07-2017 09:55:36 | | фото: © Siegfried Layda / Getty Images/ vostok.rs |


Извор: Восток, РТ

Нове санкције против Русије одобрене од стране америчког Представничког дома у уторак, могле би довести до контра-санкција, упозорава немачки министар привреде, додајући да би трговински рат између ЕУ и САД било нешто "веома лоше."

Брижит Сајпрес је упозорила и на могући трговински рат између Европске уније и Сједињених Америчких Држава.

"Постоји могућност контра-санкција, јер је то предвиђено и путем СТО-а (Светска трговинска организација)", рекла је она, додајући да би трговински рат било нешто "веома лоше."

Она је такође рекла да нове америчке санкције могу штетити немачким компанијама и погоршати везе Берлина са Вашингтоном.

"САД су сада оставиле једну обичну линију која повезује Европу и САД због санкција против Русије", изјавила је Сајпрес.

Она је додала да ће недостатак координације са ЕУ утицати на немачке компаније.


Удружење немачких привредних комора и индустрије у среду је саопштило да нове санкције против Русије могу имати негативан утицај на енергетску безбедност Европе и те штетан утицај на немачку економију, додајући да САД санкцијама желе фаворизовање америчких фирми.


Главни економиста
Удружења немачких привредних комораВокер Трејер, позвао је ЕУ да реши ово питање.

"Европска комисија мора сада уложити напоре да сагледа тренутну ситуацију, као и да се супротстави екстериторијалном ефекту нових америчких санкција. Стиче се утисак да САД прате своје економске интересе ", рекао је Вокер за ТАСС.


"Ако се немачким фирмама забрани учествовање у предузећима за гасоводе, веома важни пројекти у сектору безбедности снабдевања енергијом могу се обуставити. У том случају немачка економија ће несумњиво бити погођена", рекао је Трејер.


Портпарол немачког министарства спољних послова Мартин Шефер такође је на конференцији за новинаре рекао да се закон о санкцијама "не односи само на немачку индустрију. Санкције против Русије не би требало да постану средство индустријске политике које се води у интересу САД".

"По нашем мишљењу није на Американаца да пресушују или прописују на који начин европске компаније могу да сарађују са било којим трећим странама - нарочито са руским енергетским компанијама", рекао је Шефер.

Говорећи на истом брифингу, портпарол Владе Немачке Улрике Демер додала је да Берлин верује да "европска индустрија не би требало да постане мета америчких санкција".

Предлог закона такође је оштро критиковао председник Европске комисије Жан Клод Јункер, који је рекао да "Интереси САД не могу бити први, интереси ЕУ последњи".