Савет Федерације предложио Путину да размотри увођење санкција Пољској

25-07-2017 12:13:09 | | фото: Фото: Глеб Щелкунов / Коммерсантъ/ vostok.rs |


Савет Федерације се обратио председнику Русије са предлогом да се размотри могућност увођења санкција против Пољске и пољских парламентараца због доношења закона који предвиђају уклањање споменика совјетским војницима, наводи се у нацрту изјаве коју сенатори намеравају данас да донесу.

„Молимо да се размотри могућност увођења ограничавајућих мера у сфери билатералних односа са Пољском, као и према пољским посланицима — иницијаторима закона о забрани пропаганде комунизма или другог тоталитарног строја“, наводи се у документу.

Сенатори намеравају да предложе шефу државе да затражи од пољске стране стриктну примену одредби договора између Русије и Пољске о билатералној и добросуседској сарадњи из 1992. године и међувладиног споразума са Пољском о гробницама и местима сећања на жртве рата и репресије из 1994. године.

„Практичне акције за реализацију закона након његовог ступања на снагу представљаће директно кршење договора и довешће до ревидирања садашњег формата заједничког рада са Пољском о очувању и садржају места сећања и пољских војника и цивила на територији Русије“, наводи се у пројекту.

Раније је пољски председник Анджеј Дуда потписао измене закона о забрани комунистичке пропаганде, које подразумевају уклањање свих совјетских споменика у тој републици.